Spirala kao kontraceptivno sredstvo

Već smo rekli da izbor odgovarajućeg kontraceptivnog sredstva zavisi od individualnih sklonosti. Danas ćemo se podrobnije upoznati sa još nekim manje rasprostranjenim kontraceptivnim metodama.

  • Intrauterusna sredstva

Govorićemo zapravo o sredstvima protiv začeća koja se postavljaju unutar uterusa, tj. unutar materice. Najpoznatija naprava ove vrste svakako je spirala. Ona je veoma efikasna – funkcioniše odmah po postavljanju. U matericu je obavezno postavlja ginekolog. Ukoliko je dobro postavljena, onemogućuje začeće u čak 98%-99% slučajeva.

Spirala je mala naprava izgrađena od plastike, a kao aktivne sastojke ima bakar ili progesteron. U obliku je slova „T“ i na donjem kraju ima končiće, koji omogućavaju njeno lako vađenje. Smatra se da funkcioniše tako što sprečava oplodnju jajne ćelije sprečavanjem sperme da uđe u cerviks. Spirala takođe pravi zidove materice manje receptivnim za implantaciju jajne ćelije. Progesteronska spirala deluje hormonski, sprečavajući ovulaciju.

Intrauterusne metode su najbolje za one žene koje već imaju jedno dete i ne planiraju sledeće u narednih nekoliko godina. Spirala se može postaviti u telo žene već nakon šest nedelja po porođaju.

Bakarna spirala može trajati i do deset godina. Trajanje progesteronske procenjuje se na godinu dana. Spirala ne štiti od bolesti koje se mogu preneti putem seksualnog čina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.