Sportski saveti – tri glavne grupe

Rešili ste: bavićete se nekim sportom. Krajnje je i vreme! Ulenjili ste se, osećate se učmalo, a ne sviđa vam se ni to što vam se tu i tamo vidi salce. Bilo bi mnogo lepše da se zategnete, razvijete mišiće, da možete da se popnete na peti (pa i petnaesti, zašto da ne?) sprat a da se ne zadišete… Pored toga, iako znate da je to površno, ipak biste voleli da i vas gledaju kao i vašu drugaricu zategnutu od aerobika, ili vašeg druga koji redovno posećuje teretanu. Samo, kojim se sportom baviti? Šta odabrati? To najviše zavisi (osim od finansija, naravno) od toga kako doživljavate sport. U principu, ljudi se tu dele u tri glavne grupe.

Prvi su oni koji sport vide kao takmičenje s prirodom, to jest kao osvajanje prirode: za njih su najinteresantniji takozvani ekstremni sportovi kao što su free climbing, speleologija, padobranstvo, triatlon, ronjenje na dah, vožnja snowboard-a niz strme litice… Sve te aktivnosti su jako zanimljive, ali i naporne, te zahtevaju mnogo više ličnog angažovanja od obične rekreacije. Obuka za ovakve sportove je veoma dugačka i naporna, jer je neophodno da vas ne samo fizički osnaži već i da vas temeljno nauči kako da na najbolji mogući način zaštitite sebe i izbegnete nezgode. Ako imate hrabrosti za ovakve sportove i spremni ste da uložite jako mnogo vremena i energije već u samu obuku – samo napred!

Drugi su oni koji sport doživljavaju kao takmičenje s drugom ekipom. Ovde je očigledno – takve osobe najviše vole timske sportove: košarka, odbojka, odbojka na pesku, rukomet, fudbal… Mogućnosti su razne; treba da nađete ekipu koja želi da se bavi istim sportom kao i vi, i to u isto vreme. Dobro je da upamtite da ste u ovakvim sportovima samo jedan od članova ekipe, pa bi i vaše ponašanje moralo da bude kooperativno i u skladu sa ponašanjem ostatka tima, bez obzira na to koliko ste bolji (ili koliko mislite da ste bolji) od ostatka ekipe.

Konačno, ima i onih koji sport shvataju kao takmičenje sa samim sobom – i tu je izbor jako veliki; to može biti vožnja bicikla, neka borilačka veština, vožnja rolera, trčanje, plivanje, fitnes, aerobik, joga… Ovde je jedino bitno da vam odabrani sport pruži potpuni osećaj rasterećenosti i slobode, tako ćete znati da ste odabrali ono pravo. Ne bi bilo loše da zapamtite da sport može da bude i nešto drugo, recimo, uvod u zabavu i druženje, pa biste povremeno mogli da prihvatite i poziv na odbojku na pesku (sa prijateljima na letovanju), zajedničko preplivavanje neke veće razdaljine, košarku… Ma koliko bili „vuk samotnjak“, društvo ponekad ipak prija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.