Šta ako mucate

Volite da se družite, to jest, voleli biste da se družite. Samo, imate problem – mucate ili imate neku drugu govornu manu. Možda ste imali neko staro društvo koje ste dobro znali i koje je dobro znalo vas, pa im nije smetalo što ne govorite isto kao oni, ali ste promenili sredinu i ne uspeva vam da nađete novo društvo. Moguće je i da nikada stvarno niste ni uspeli da nađete društvo; nalaženje dečka ili devojke, ako ste stidljivi i povučeni jer imate problema sa govorom, takođe može da se pokaže kao problematično.

U većini slučajeva problemi ove vrste reše se odvođenjem kod lekara specijaliste (logopeda ili, ako je problem psihološko-emotivne prirode, kod psihologa) još dok ste dete; ukoliko to, ma iz kog razloga, nije urađeno tada, ili se problem javio kada ste već postali tinejdžer, dobra vest je da i dalje nije kasno za pomoć ove vrste.

Ono što će nemali broj tinejdžera sa ovakvom vrstom problema da uradi jeste da se povuče u sebe; eventualno će naći neko „društvo“ preko interneta, gde njihovi problemi u govoru ne dolaze do izražaja (zapravo, gde niko ne mora ni da sazna da oni imaju probleme u govoru). Ipak, to nije trajno rešenje; ako ćemo pravo, nije rešenje uopšte, jer ekran ipak ne može da zameni prave, žive prijatelje.

Šta konkretno možete da učinite? Jedno je važno da znate: velika većina problema u govoru je izlečiva. Nakon odgovarajuće terapije kod stručnjaka, ovakva vrsta problema biće uspešno izlečena. Stoga ne oklevajte da tražite njihovu pomoć – vrlo je verovatno da je to problem sa kojim ne morate živeti.

Još nešto: čak i dok još uvek imate probleme sa govorom, to nije razlog da se izolujete. Ima neprijatnih osoba koje će vam se podsmevati zbog takvih problema, ali oni ionako nisu vredni vaše pažnje. Svi koji nisu zlobni i neprijatni navići će se, nakon izvesnog vremena, na vaš drugačiji govor i neće im smetati. Bitno je kakva ste osoba, a ne način na koji pričate.

Još jedna lepa stvar – to što smo naveli u vezi s druženjem važi i za vama simpatične osobe, to jest za potencijalnog dečka ili devojku. Zato, samo hrabro i potražite ljude koji će vas voleti baš takve kakvi ste – to su prave osobe sa kojima će i vama prijati druženje (a i nešto više).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.