Šta ćeš biti kad porasteš?

Verovatno su vam još od vremena vrtića postavljali pitanje iz naslova i verovatno ste još tada imali neke ideje čime biste voleli da se bavite (naravno, te ideje se kasnije uglavnom promene). Tinejdžere uglavnom pitaju: "Šta ćeš raditi kad završiš školu?", što je, očigledno, još jedna varijacija na pitanje iz naslova – i većina tinejdžera, baš kao i većina dece kojoj se to pitanje postavi, ne može sa sigurnošću da odgovori na to pitanje. Imate neke okvirne ideje šta bi vam bilo zanimljivo da radite, ali kako utvrditi šta je ono što vas zaista zanima (osim ukoliko ćete naslediti neki posao od roditelja)?
Mogući način za to jeste da uključite televizor (već vam se dopada ovaj način, zar ne?) i da počnete da vrtite kanale. Obratite pažnju na to kakve vas emisije najviše zanimaju i prema tome procenite kakva vrsta posla bi vam bila interesantna. Recimo, volite emisije uživo – znači da bi vam verovatno odgovarao posao u kome ima dosta komunikacije s ljudima, možda nešto društveno angažovano. Obraćate puno pažnje na odeću, o kakvoj god emisiji da se radi? Možda bi vam se dopalo nešto iz modne branše. Ne propuštate nijednu utakmicu? Verovatno i trenirate i želite da se bavite sportom. Obožavate emisije o životinjama? Veterina ili neki istraživački posao povezan sa životinjama bi vam se verovatno dopali, ili posao u zoološkom vrtu. U svakom slučaju, na ovaj način ćete se dobro zabaviti dok tražite šta je to što vas najviše zanima.
Još jedna korisna stvar koju možete da uradite jeste da odete psihologu. Postoje testovi koje možete da uradite kod psihologa, a koji će vam pomoći da otkrijete kakve talente posedujete i šta vam baš ide od ruke (obično volimo da radimo ono što nam super ide). U kombinaciji s onim što saznate od psihologa i onog što ste otkrili gledajući televiziju najverovatnije ćete moći da odaberete šta je to što biste zaista voleli da radite.
Obratite pažnju na jednu stvar: čime ćete se baviti treba vi da odlučite. Ne vaši roditelji, ni vaša rodbina, a nije dobra ideja ni birati posao prema izboru prijatelja, prijateljice, dečka, devojke. U prijateljskim odnosima možete ostati bez obzira na to ko koji posao odabere, a isto važi i za odnose s voljenom osobom (samo što se tu, naravno, radi o ljubavnom, a ne prijateljskom odnosu). Što se roditelja tiče, jeste korisno ako vam oni mogu obezbediti određeni posao – ali vas baš i neće usrećiti ako se radi o poslu koji vas nimalo ne interesuje. To je nešto čime ćete se baviti narednih četrdesetak godina, tako da izbor mora biti vaš – i samo vaš.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.