Šta kad se posvađate?

U skoro svakoj ljubavnoj vezi bar ponekad dođe do sukoba; u nekim vezama do sukoba i svađa dolazi često. Sukobi, mada neprijatni, nisu sami po sebi negativni, jer mogu da pomognu da se neke stvari raščiste, samo treba savladati umeće svađanja (da ga tako nazovemo). Dakle, šta treba, a šta ne treba da radite kad se posvađate s dečkom ili devojkom?

Dobro je da razgovarate o svojim osećanjima – kažite dečku ili devojci šta je ono što osećate. Bolje je da im kažete kako se osećate kad nešto pogreše nego da ih samo optužujete zbog greške; recimo, ako je problem što ona stalno kasni, nemojte joj reći: „Stalno kasniš!“, nego: „Loše se osećam kad moram da te čekam. Molim te, sledeći put mi makar javi da ćeš zakasniti.“

Bitno je i da saslušate jedno drugo; nikada nije samo jedno u pravu, a ono drugo u potpunosti u zabludi. Potrebno je u svemu naći kompromis. I mali uspeh (delimično ste dobili ono što ste želeli, to jest, našli ste se na pola puta) u vezi je veliki uspeh. Prilikom nalaženja zajedničkog rešenja potrudite se da budete fer – pokušajte da stvar posmatrate očima svog dečka ili devojke.

Pre nego što jedno drugo još više povredite, ako je potrebno, kažite sebi „stop“, duboko udahnite i odložite razgovor za malo kasnije – kad budete sposobni da smireno razgovarate i dogovorite se. Prilikom svake kritike potrudite se i da kažete nešto pozitivno, tako će i kritika biti lakše primljena.

Ono što nipošto ne treba da radite jeste da uopštavate: reči kao što su „uvek“, „nikad“ i slično neće vam nimalo pomoći. Isto tako, nemojte spominjati prošlost – u sukobu se radi o sada i ovde, a ne o nečemu od pre tri meseca ili od pre tri godine. Ukratko, držite se jedne teme.

Takođe, nipošto ne bi trebalo da izazivate osećaj krivice u svom dečku ili devojci – ako vam je cilj samo da se vaš dečko ili devojka osećaju loše, ništa pozitivno nećete postići. Izbegavajte i da prebacujete jedno drugom – ako vaš dečko ili devojka osećaju da moraju da se brane (ukoliko im nešto prebacujete, sigurno će se tako osećati), neće biti u stanju da vas saslušaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.