Šta s ucenom? (2)

Ukoliko ste se doveli u ovakvu situaciju, šta onda? Nije trebalo da dopustite da do toga dođe – ucene je beskorisno prihvatati, jer one ne prestaju, a vi nastavljate da plaćate, i plaćate, i plaćate. Ipak, sad je kasno da se „žderete“ što ste podlegli strahu i prihvatili da budete ucenjeni. Ne vredi vam da osobi koja vas ucenjuje kažete bilo šta u stilu „ovo je poslednje na šta pristajem“, jer će se samo pretvarati da to prihvata, a onda će, nakon nekog vremena, tražiti još – a vi ćete, u strahu od toga da će se za vašu tajnu saznati, opet popustiti.

Dakle, jedino zaista efikasno rešenje jeste da uradite ono čega se najviše plašite. Priznajte šta ste uradili osobi čije se reakcije plašite. Verujte, koje god da budu posledice tog priznanja, posle vremena koje ste proveli u strahu i u poniženju od strane ucenjivača, osetićete olakšanje što je makar taj košmar završen.

Pored toga, koliko je loše to što ste uradili? Šta je najgore što može da vam se desi kao posledica toga? Roditelji vas neće izbaciti iz kuće, niti će prestati da vas vole – savršeno je moguće da će biti veoma ljuti na vas i da ćete biti na neki način kažnjeni, ali to prolazi. Dečko ili devojka ili prijatelji takođe mogu da se naljute na vas – ali najgore što može tu da se desi jeste da prekinu kontakt s vama. Ako su vam zaista prijatelji, ili, u slučaju dečka ili devojke, ako vas zaista vole, moguće je i da će vam s vremenom oprostiti.

Ukratko: najgore što može da vam se desi ukoliko priznate šta ste učinili osobi čije se reakcije bojite i dalje je bolje nego da stalno živite u strahu i da se konstantno ponižavate ispunjavajući hirove svog ucenjivača. Zbog toga je najbolje, ako se desi da neko pokuša da vas uceni odavanjem nečega o vama, da to odmah priznate sami. Ucenjivač tako gubi svoje oružje i postaje bespomoćan. Vi ćete se, istina, suočiti s posledicama onog što ste učinili – ali ćete nakon toga biti za jedno neprijatno iskustvo pametniji i nećete više biti u strahu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.