Šta žele da budu u životu?

Šta ćeš biti kad porasteš – pitanje je koje se postavlja već maloj deci. Deluje smešno i dosadno kada se radi o detetu od četiri godine, ali zapravo uopšte nije tako loše – ne zato što prosečan četvorogodišnjak zna čime će se baviti u životu, već zato što na taj način uči da o budućnosti treba razmišljati i imati nekakve planove i predstavu o tome šta da uradi sa sobom. Razume se da se ti planovi mogu menjati – najverovatnije će se bar nekoliko puta promeniti – ali je bitno imati ih.
Slično pitanje postavlja se i mlađim tinejdžerima, i to kad završavaju osnovnu školu, samo drugačije formulisano – koju srednju školu žele da upišu? Pa onda srednjoškolci – na koji će fakultet ići, ili gde bi voleli da se zaposle? Ovakva pitanja postavljaju odrasli, ali ih postavljaju i vršnjaci dok pričate o tome šta dalje. Postoji, međutim, još jedna situacija u kojoj je zgodno postaviti pomenuta pitanja. To je ljubavna veza – ili, pre nego što do veze dođe, razgovor sa simpatijom.
Zašto baš simpatiju (dečka ili devojku) pitati tako nešto? Zato što na taj način možete da zaključite neke bitne stvari o njima, a da pitanjima ne zadirete previše u njihovu privatnost. Možete, naime, da zaključite koliko će oni biti ozbiljni i pouzdani u vezi – i ne morate biti genijalni psiholog da biste taj zaključak izvukli iz njihovog odgovora.
Nimalo, pri tom, nije bitno žele li da budu menadžeri, lekari, advokati, kuvari, manekeni (dodajte i nastavak za ženski rod u prethodno nabrajanje)… Bitno je da imaju nekakav plan o tome šta će sa sobom da urade u životu, što vam ukazuje na to da će verovatno i u vezi biti pouzdani i da se na njih možete osloniti.
Da ne bude zabune, nema ničeg lošeg u spontanosti; ali, u spontanosti ponekad, a ne spontanosti kao načinu života; jer, ako dečko ili devojka koji vam se dopadaju žive "od danas do sutra" i nikad ništa ne planiraju, ako odbijaju čak i da razmisle o tome šta bi voleli da rade u životu, od njih možete očekivati nagle pozive tipa "aj"mo u bioskop za pola sata", kao i to da vam jednog dana, iz neba pa u rebra, saopšte da raskidaju s vama jer više nisu zaljubljeni. Da i ne pominjemo to da najverovatnije stalno kasne i da s njima nikada nikakav dogovor ne možete napraviti; tačnije, možete se dogovoriti, ali će se taj dogovor najverovatnije bar dvadesetak puta promeniti.
Naravno, ako ste i sami takvi, i baš volite kad je sve spontano, veza sa sličnom osobom može vam biti super i zanimljiva. Ako, međutim, volite bar nešto organizovanosti u svom životu, opredelite se za one koji imaju makar najopštiju ideju o tome "šta će biti kad porastu".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.