U trendu

Stalno zaboravljaju vaše planove (2)

U nekim prijateljstvima ili vezama dešava se da prijatelj ili prijateljica, dečko ili devojka redovno ne poštuju dogovore koje su napravili sa vama, i izgovaraju se time da su zaboravili – nezgodan izgovor, jer ne možete da dokažete da nisu. Ponekad se samo radi o veoma rasejanoj osobi koja na sve zaboravlja, ne samo na dogovore i planove koje napravi sa vama, ali nekada se radi i o tome da se toj osobi ne dopadaju vaši planovi, a ne ume ili neće direktno da vas odbije.
Razmislite kakvi ste vi kada vas odbiju. Da li insistirate da ipak prihvate vaše želje? Da li se ponašate neprijatno kada se nekom ne dopadne vaša ideja, da li vičete, moljakate, "davite", vređate, uvredite se ili nadurite? Ako ne umete da na civilizovan način prihvatite odbijanje, nije neobično ukoliko neko ne želi da vam direktno kaže "ne", već promrmlja nešto neodređeno, a onda redovno "zaboravi" na dogovor.
Uopšte niste takvi kada vas odbijaju, potpuno normalno prihvatate da se nekom nešto ne radi i ljubazno pitate za njihove predloge? Možda je ta osoba takva da ne ume da kaže "ne"; ohrabrite je, recite joj da vam je sasvim u redu ako joj se nešto ne radi, samo želite da znate za to, a ne da vas redovno "ispaljuje" i posle toga se pravda zaboravljanjem.
Ne pomaže? Onda se, kao jedno, potrudite da budete sigurni da ste dobili "da" kao odgovor. "Dogovorili smo se?", "Znači, vidimo se tad-i-tad, tamo-i-tamo?", i slično mogu da posluže u tu svrhu; ako sami sebi delujete smešno s tim pitanjima, nasmejte se, recite da se osećate smešno dok postavljate takva pitanja, ali da se bez njih večito pitate da li ste se stvarno dogovorili ili ste vi nešto uobrazili. A ako, uprkos jasno potvrđenom dogovoru, i vašem normalnom i prijatnom ponašanju i kad se nekome ne radi isto što i vama, i tome da se ne radi o konstantno rasejanoj osobi, ta osoba i dalje redovno "zaboravlja" na vaše dogovore i planove, otvoreno joj recite da vam takvo ponašanje smeta, da se osećate kao da nekome namećete nešto neželjeno pa onda taj neko beži od toga, i zamolite je da se ubuduće drži dogovora (iako znate da osoba nije stvarno zaboravna, pošto se izgovara zaboravom, predložite joj korišćenje podsetnika).
Ni to ne pomaže? U tom slučaju preostaje vam samo da potražite nekog drugog za druženje, nekog ko ne "zaboravlja" na dogovore, već ih poštuje, ili se bar javi onda kada je sprečen/a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar