Staro prijateljstvo „smeta“ sticanju novog (2)

Većini prijateljstava jednog dana dođe kraj, samo što promena koja dovede do razilaženja ne zadesi uvek oba prijatelja istovremeno. Prijateljstva nikada ne treba okončavati samo zato da biste bili s ljudima koji su „kul“ i „face“, ali ima kada je čestom druženju s nekom osobom zaista istekao „rok trajanja“.
Recimo, interesovanja su vam se zaista promenila u toj meri da nemate više dovoljno zajedničkog sa starim prijateljem ili prijateljicom da bi vredelo nastavljati druženje. Takve stvari se dešavaju, a dešava se i da jedna osoba krene dalje, dok je druga i dalje ista kao što je bila. I sad biste vi u društvo koje deli vaša nova interesovanja – interesovanja kakva vaš prijatelj ili prijateljica nemaju. Ta želja je u redu, samo se postarajte da ne prihvatite automatski svako uverenje tog novog društva (recimo, da vaš prijatelj ili prijateljica nisu dovoljno dobri za njih). Ako biste to učinili, pokazali biste ne samo da ne poštujete svog prijatelja ili prijateljicu već i da ne poštujete sami sebe, kao ni svoju sposobnost da nađete sebi društvo. Moguće je da treba okončati to staro prijateljstvo, ali je dobro prethodno se uveriti da to radite iz pravih razloga.
Sigurni ste da su razlozi ispravni? Onda vam predstoji nimalo bezbolan razgovor. Nemojte samo bez reči odbaciti osobu s kojom ste se toliko dugo družili (ne biste voleli da neko to vama uradi, zar ne?), već joj iskreno recite da ste se promenili i da vas sada zanimaju neke druge stvari od onih koje su vas ranije interesovale, kao i da smatrate da bi bilo najbolje da svako krene svojim putem. Takođe, uverite tu osobu da sada ne postajete mrski neprijatelji i da ne prekidate kontakt u potpunosti, i dalje ćete se povremeno viđati. Održite to obećanje: pričajte s tom osobom nekad telefonom, razmenjujte porukice, vidite se nekad. Ostanite prijateljski nastrojeni, samo proredite viđenja i ohrabrite prijatelja/prijateljicu da i sami potraže novo društvo. Možda ćete čak biti u prilici i da joj pomognete da nađe novo društvo, možda neko iz vaše nove ekipe poznaje nekog ko ima više toga zajedničkog s njom. Na taj način prijateljstvo će se gasiti postepeno i uz znatno manje bola – uz malo sreće, može se desiti da u kontaktu ostanete još veoma dugo, povezani mnoštvom lepih uspomena.
Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.