U trendu

Stav pred popravljanje ocena

Kad je pred sam kraj školske godine potrebno popraviti veći broj ocena – naročito ako ste u situaciji da je pitanje hoćete li pasti godinu – vrlo je lako obeshrabriti se, pomisliti da je prekasno, da ćete, koliko god se sad potrudili, ići na popravni ili pasti godinu. Međutim, nije tako – vi možete da popravite ocene.
Zaista. Nije kasno da popravite ocene. Ukoliko vam se čini da jeste kasno, da vi to ne možete, a ne radi se o tome da su ocene već zaključene, razmislite šta je to što vas sprečava u popravljanju. Šta je to što vas je sprečilo da na vreme dobijete dobre ocene? Bežali ste iz škole? Izbegavali ste da radite domaći i da učite? Previše ste izlazili s društvom? Ili, jednostavno, niste pitali za pomoć onda kad vam je bila potrebna? Šta god da je u pitanju, kojim god postupkom da ste sabotirali sami sebe, prestanite s tim – i videćete da vam bolje ide, da još uvek možete da naučite bar deo gradiva.
Možda imate privatnih problema? Posvađali ste se s dečkom, devojkom, prijateljem, prijateljicom, i to vas sad izjeda i ne dopušta vam da se usredsredite na učenje? Razgovarajte s njima o tome i, ako je potrebno, predložite da se ne viđate i ne čujete dok se ne završi školska godina. Sasvim je moguće da je i njima sad potrebno da se koncentrišu na učenje i da će im odgovarati da se sukob odloži dok ne završite sa školskim obavezama.
Za kraj, ali ne i najmanje važno: mislite o sebi na pozitivan način. Prestanite da sebe smatrate gubitnikom ili gubitnicom koji ni dvojku ne mogu da dobiju. Vi ste pametna i sposobna osoba, i savršeno ste u stanju da se pripremite za odgovaranje ili za kontrolni, i da dobijete dobre ocene – možda ne uvek najbolje, ali dovoljno dobre da vam to kasnije ne pravi probleme.
Hrabro, verujte u sebe, i uspećete! Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.