U trendu

Stide se toga što se druže s vama

U prijateljstvu se svakakve stvari dešavaju, ne uvek lepe ni prijatne. Jedna od manje prijatnih je i kada se neko druži s vama, čini vam se da uživa u vašem društvu – ali se, pred drugima, ponaša kao da vas se stidi, ili vas pred njima čak i vređa i omalovažava.
Ovo je naročito česta pojava ako je taj vaš prijatelj ili prijateljica stekao/la izvesnu dozu popularnosti i počeo/la da se druži s „facama“. Da od ovoga ne bi ispalo preterano generalizovanje, nisu sve „face“ loše osobe, naprotiv, ima među njima i stvarno super ljudi, s kojima bi mnogi poželeli da se druže. Ipak, ima i onih koji nikako ne žele da s njima bude na ma koji način povezan neko ko ih „nije dostojan“, ko je „ispod njihovog ranga“, neko ko i sam nije jedan od njih. I onda, kada vaš do juče dobar prijatelj ili prijateljica (sasvim moguće, neko s kime se znate „sto godina“ i s kime ste se družili i jedno drugome se poveravali otkad znate za sebe) počne da se druži s takvima, vi tu postanete neka vrsta smetnje.
Vaš prijatelj ili prijateljica vas i dalje vole, na neki način. Ali, dopalo im se što su upali u društvo popularnih i želeli bi da zadrže svoj novostečeni status. A ti s kojima se druže smatraju da niko iz njihove ekipe ne sme, ako želi da ostane u ekipi, da ima za prijatelja nekog ko nije popularan – tu, među nepopularne, spadate i vi. Vaš prijatelj ili prijateljica i dalje u nekoj meri žele da se druže s vama, ali ne smeju pred novim prijateljima da to pokažu, pa „nepoželjno prijateljstvo“ kriju kao zmija noge. Javno vas čak i vređaju i omalovažavaju, da bi pokazali kako ništa oni s takvima nemaju.
Šta u takvoj situaciji? Staviti prijatelju ili prijateljici do znanja da vas takvo njihovo ponašanje povređuje. Ako vam je neprihvatljivo da se prijateljstvo s vama krije, kao da je sramotno, stavite im i to do znanja. Ne kažemo da smesta morate da prekinete to prijateljstvo – novostečena popularnost ume da „udari u glavu“, i prijatelju ili prijateljici može da bude potrebno neko vreme da u svojoj glavi malo razvrsta prioritete – ali ne treba ni da u beskraj tolerišete da vas bilo ko vređa i ponižava.
Možda će se prijatelj ili prijateljica vremenom opredeliti za to da im je staro, pouzdano prijateljstvo bitnije od ljudi koji o drugima sude na osnovu njihove popularnosti. Ako tako bude, super! A možda će rešiti da u popularnosti suviše uživaju i da im je ona važnija od vaših osećanja. U tom slučaju, neka ih, neka idu, ionako ne možete zadržati u svom društvu one koji to više ne žele da budu. Ono što možete jeste da potražite nove ljude, one koji će vas voleti takve kakvi jeste – i da, ako i vi u nekom trenutku postanete „faca“, ne odbacite iskrene prijatelje samo zato što to nisu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.