Stidljivost u školi ili potrazi za poslom

Preterana stidljivost najčešće pravi probleme u društvu (čini ljude povučenim i nekomunikativnim, iako bi zapravo voleli da se druže) i u ljubavi (od straha da ćete se izblamirati ne usuđujete se da priđete osobi koja vam se sviđa). Međutim, to nisu i jedine prilike kada stidljivost može da vam napravi probleme – to se može desiti i u školi, ili dok tražite neki posao preko leta kako biste zaradili džeparac. Šta uraditi?

Recimo, treba da pročitate referat ili da održite predavanje pred celim razredom i imate strahovitu tremu. Ako zabrljate, izblamiraćete se pred celim razredom! Joj! Ovde može da pomogne da pre ovog zastrašujućeg događaja čitanje referata ili držanje predavanja uvežbate pred drugom ili drugaricom. To će vas ohrabriti, a ako vam se trema desi i pred njima, ohrabriće vas i oni. Ukoliko se ipak desi da u toku izlaganja pred razredom izgubite nit, kao slučajno ispustite olovku i sagnite se – to će vam dati nekoliko sekundi da se saberete i koncentrišete.

Imate problem sa nekim nastavnikom – čini vam se da je često nepravedan prema vama. Ne bi trebalo da olako prelazite preko toga, čak ni ako ste stidljivi; a definitivno ste dovoljno stari da sami makar pokušate da rešite ovaj problem pre nego što se požalite razrednom starešini ili roditeljima. Naravno, loša je ideja da se nastavniku s kojim imate problem suprotstavite nasred časa; mnogo je bolja varijanta da ih zamolite za razgovor posle časa. Ako vas je strah od toga, povedite druga ili drugaricu kao podršku (po mogućnosti, one koji nisu eksplozivne naravi). Kada (učtivo) iznesete svoje argumente nastavniku, moguće je da će priznati da je pogrešio, ili vam objasniti zbog čega radi to što radi (na kraju krajeva, nije nemoguće ni da ste vi pogrešili). U većini slučajeva, nastavnici prihvataju ovakav vid komunikacije, dokle god ih ne napadate pred čitavim razredom.

Želeli biste da radite nešto preko raspusta, recimo, u susednoj poslastičarnici, piceriji ili video-klubu, ali ne usuđujete se da se raspitate. Ovde vam takođe mogu priskočiti u pomoć drug ili drugarica – nagovorite ih da vam pomognu da sastavite pismenu molbu. Na papir zapišite sve ono čega se ne biste ni setili u razgovoru za posao. Vaš potencijalni poslodavac će najverovatnije biti impresioniran već samom činjenicom da tako mlada osoba traži posao uz pomoć pismene molbe i vrlo verovatno će vam uspeti da posao i dobijete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.