Stidljivost u svakodnevici

Stidljivost u društvu, stidljivost u ljubavi, stidljivost u školi… Sve to mogu da budu problemi i često jesu. Međutim, u većini takvih situacija možete da tražite nečiju pomoć, najčešće druga ili drugarice – čisto da vam „drže strah“. Šta je sa situacijama kad ste prepušteni sami sebi? Ima tih banalnih svakodnevnih situacija kada nešto treba rešiti, po mogućnosti odmah, i to treba da rešite sami – a stidljivi ste i strašno se bojite privlačenja pažnje na sebe, bojite se da se ne izblamirate. Šta tad? Evo nekih primera i predloga šta da uradite.

Morate da zamenite majicu kod neljubazne prodavačice, ili (joj, blama!) da kupite kondome. Vrtite se po radnji i čekate, nadajući se da će ostale mušterije uraditi ono zbog čega su došli i otići, da makar niko drugi ne bude tu. Mada mušterije odlaze, dolaze i nove. Radnja se neće isprazniti – očigledno morate da stanete u red i pred svima kažete zbog čega ste došli. Užas! Razmišljajte ovako: šta može da vam se dogodi? Koliko je već devojaka (dečaka) pre vas radilo isto to i ništa im se nije desilo? Da i ne spominjemo da tu prodavačicu i sav taj narod u radnji najverovatnije nikad više nećete videti. Prodavačica može da bude neljubazna, i to je otprilike ono najgore što može da vam se desi. Ako ni to nije dovoljno, razmislite o sledećem: šta je veći „blam“ – suočiti se sa neljubaznom prodavačicom, ili biti „ćurka“ koja ne ume da zameni ni majicu?

Nije bitno da li se radi o školi, vanškolskim aktivnostima ili ljubavi, čini vam se da su drugi uvek bolji od vas. Vi ste stidljivi, a oni nisu; vi ne možete da „beknete“ u školi ili pred simpatijom, a oni blistaju na času i sa lakoćom šarmiraju sve oko sebe. Stop! Takvo mišljenje nikud ne vodi! Mislite pozitivno; nemojte nikad sebi govoriti „ja to ne mogu“. Umesto toga, ma koliko vam se teško nešto činilo, razmislite o svemu što ste do sada postigli (a toga sigurno ima puno i nije beznačajno). Setite se i kako ste u takvim situacijama prevazišli stidljivost (a sigurno jeste, inače nikada ništa ne biste uradili). Tada ćete se već setiti i kako da prevaziđete trenutni problem.

Ukratko: samo hrabro! Nisu drugi ništa bolji od vas – samo su se usudili. Ponekad su se i izblamirali – ali malo „blama“ još nikog nije ubilo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.