Stroga profesorka ili gore od toga?

Veoma su česte učeničke priče tipa „ne voli me profesorka/profesor, zato su mi loše ocene“ ili žalbe na prestroge ili nepravedne profesore. Neki će na to reći da profesori znaju zašto su takvi, da oni najbolje znaju, inače ne bi bili profesori, i da je njihovo pravo da se ponašaju onako kako se ponašaju. Drugi će odmah odjuriti da se svađaju s nastavnicima, da brane „sirotu preopterećenu dečicu“ (svakako da se nećete buniti ako vas neko brani i traži da profesor(ka) bude manje zahtevan/zahtevna). Međutim, šta zapravo znači strog profesor – i koja su vaša prava?

Strogim profesorom najčešće se smatra zahtevan profesor – uglavnom to bude neko ko predaje teži predmet, kao što su matematika ili fizika – kod koga nema vrdanja, nego morate zaista da naučite zadato gradivo. Drugim rečima, morate da zagrejete stolicu. Međutim, to što je profesor strog uopšte ne znači da je nepravedan niti „odvratan“ – ako naučite ono što treba da naučite, imaćete dobru ocenu, i to je to. U suštini, strogi profesori nisu problem – ili se potrudite da stvarno naučite njihov predmet, ili se pomirite s tim da vam je ocena loša, ali nikakve „ružne stvari“ vam se na njihovim časovima neće događati. Oni imaju visoke kriterijume, to je sve.

Međutim, postoje i profesori koje neki smatraju strogim, ali se tu zapravo ne radi o strogosti. Oni nemaju visoke kriterijume, nego se trude da vas „ulove“ onda kad ne znate i tada iskoriste priliku da vas pred svima ponize. Tako rade kad god mogu, s kime god mogu. Uvrede od ovakvih profesora (profesorki) nisu nimalo retke. Takvi profesori ne bi smeli da postoje, ali, nažalost, ima i njih.

E, sad, ono što jako pomaže jeste da znate šta profesor sme da traži od vas, a koja su vaša prava. Profesori imaju puno pravo da zahtevaju da naučite zadano gradivo, da ih poštujete i da se pridržavate osnovnih pravila ponašanja u razredu (to jest, da budete pristojni i „ne pravite gluposti“). Ono što profesori ne smeju da rade jeste da vas psihički ili fizički zlostavljaju (ne, u psihičko zlostavljanje ne spada kada vas prozovu i daju vam jedinicu nakon pokazanog neznanja, bez obzira na to koliko se vama više dopalo da izlazite s društvom nego da učite), da vas ponižavaju ili vređaju (podrazumeva se da ni vi njih ne smete da vređate).

Šta ako to ipak urade? Obratite se razrednom starešini, školskom pedagogu ili roditeljima – maltretiranje niste dužni da trpite, niti treba da dopustite da vam se odlazak u školu pretvori u mučenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.