U trendu

TDP – šta je to? (2)

Ukratko, govorimo o TDP-u, to jest telesnom dismorfnom poremećaju. TDP je mentalna bolest usled koje osoba postaje opsednuta svojim izgledom, jer o sebi ima iskrivljenu sliku i zbog toga vidi probleme tamo gde ih zapravo nema. Zbog tih problema oseća se deprimirano, toliko da nekad nije u stanju da se pokrene – izuzev da pokuša da „sredi problem“. Ova priča vam zvuči zastrašujuće? Treba da bude zastrašujuća, jer 30 posto osoba koje pate od ovog sindroma izvrše samoubistvo. TDP nije neizlečiv, ali lečenje dugo traje i zahteva pomoć stručnjaka (psihologa), kao i veliku ljubav, razumevanje i podršku okoline. Takođe, traži veliku upornost osobe koja pati od ovog sindroma, kako bi se uspešno izborila sa bolešću i ozdravila.

Da ne bude zabune, ponovićemo još jednom: ako uhvatite sebe da ponekad čačkate po bubuljicama, ili rešite da prestanete da jedete slatkiše kako biste izgubili nekoliko kilograma, to ne znači da bolujete od ovog sindroma. Sasvim je normalno da vodite računa o svom izgledu i da želite lepo da izgledate, a poneka ludost koja se u to ime povremeno napravi nije razlog za uzbunu. Ipak, ako svakog dana sate i sate provodite pred ogledalom, tražeći svaku, pa i najmanju nesavršenost, ako sebe smatrate ružnom, nakaznom osobom (bez obzira na to što vam mnogi govore da lepo izgledate), trebalo bi da se zabrinete za svoje zdravlje i da pitate nekog da li mu (joj) se čini da ste previše opsednuti svojim izgledom.

Isto tako, ako vam se učini da neko koga znate (jer osoba koja pati od TDP-a često odbija da prizna da je bolesna) fizički povređuje sebe (opsesivno izgladnjivanje u ime vitke linije takođe spada u fizičko povređivanje sebe) u ime lepšeg izgleda, trebalo bi da alarmirate nekog – najpre tu osobu, a ako je potrebno, i njene roditelje, ili razrednog starešinu, ili školskog psihologa. Jeste da se u principu ne treba mešati u tuđa posla, ali ako vidite da neko ugrožava sebi život, time što ćete se umešati pokušavate da taj život spasete – a to je nešto što je uvek vredno truda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.