Tinejdžeri surfuju Internetom radi emocionalne pomoći

Tinejdžeri koji imaju problema sa stresom na mreži traže rešenja za svoje emocionalne probleme posećujući chat sobe na dobro poznatim sajtovima gde mogu dobiti informacije od vršnjaka i sebi sličnih. Ovaj i drugi podaci su bili nedavno prezentovani na 47-om godišnjem sastanku Američke Akademije za Decu i Adolecentsku Psihijatriju.

„Deca, kada traže rešenja za svoje emocionalne probleme, idu na Internet baš onoliko koliko posećuju i školske savetnike i psihologe,“ ističe autor Dr. Madelyn S. Gould.

„Za gotovo 90% adolescenata koji koriste chat sobe da bi razgovarali sa drugom decom, zabrinuti smo da li oni ustvari dobijaju onaj tip pomoći koji im je potreban,“ dodaje.

Mala studija obavljena u šest srednjih škola u Njujorku je pokazala da je približno jedna petina od 510 učenika koristila Internet da bi pronašla rešenje za svoje emocionalne probleme u toku prošle godine.

Oko 75% korisnika Interneta je reklo da je na neki način, u manjoj ili većoj meri nabavilo informacije sa mreže. Gotovo polovina studenata je tražila odgovore u vezi sa školskim problemima – bilo da je u pitanju učenje ili disciplina – 38% je tražilo savet u vezi porodičnih problema i približno 13% njih je priznalo da su koristili Web da bi se izborili sa mislima o samoubistvu.

Bilo kako bilo, istraživanja pokazuju da nijedan učenik nije koristio Internet kao zamenu za neki prikladniji izvor pomoći. „I kad koriste Internet, još uvek razgovaraju sa roditeljima i još uvek pokušavaju da dođu do drugih (formalnijih) vrsta pomoći,“ dodaje Dr. Madelyn S. Gould.

„Naša preporuka psiholozima je da shvate da deca korite Internet kao izvor pomoći, i da bi trebalo da počnemo sa razvijanjem alternativnih chat soba ili sajtova sa adekvatnom pomoći,“ zaključila je Gould.

Takođe, roditelji bi trebalo da pitaju svoju decu koje sajtove posećuju, da bi na taj način bili svesni problema svoje dece i da bi im obezbedili odgovarajuće izvore informacija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.