U trendu

„To je za tvoje dobro“ (1)

Praktično da i nema tinejdžera koji nije od roditelja čuo rečenicu iz naslova, kao i onu: "Jednog ćeš mi dana biti zahvalan/zahvalna". Često ta rečenica jeste tačna – ali ima i trenutaka kada ste u pravu što se bunite.
Kada nešto baš jako želite, a roditelji vam to ne dozvoljavaju, lako se može desiti da pomislite da je njihova želja da vam upropaste život. Verujte, nije – oni zaista veruju da to jeste za vaše dobro. Roditelji će vam uvek savetovati šta da radite, a često će od vas i zahtevati da nešto uradite ili ne uradite – roditelji su vam, moglo bi se reći da im je takvo ponašanje u opisu radnog mesta. Baš kao što je vama kao tinejdžerima, dakle, mladim osobama koje polako odrastaju, "u opisu radnog mesta" da njihove savete pažljivo saslušate i razmislite o njima kada odlučujete šta ćete učiniti. Nekada ćete se opredeliti da poslušate roditelje, nekada ne, i to je sasvim u redu; samo budite svesni da ste za svoje odluke sami odgovorni, a ako ispadne da ste odlučili loše (za šta god da ste se opredelili), da ste za posledice najvećim delom sami krivi, nisu vam krivi ni mama ni tata. Niste više mali, pa da vaši roditelji budu krivi jer ste njihovom nepažnjom gurnuli prste u šteker.
Setite se: samim tim što su stariji od vas vaši roditelji imaju više iskustva. Oni nisu nužno bili u potpuno istoj situaciji kao vi, ali u sličnoj verovatno jesu, i pokušavaju da vam prenesu ono što su u takvim situacijama naučili, često i da vas spreče da patite kao što su oni patili jer su doneli pogrešnu odluku. Neke od oblasti o kojima svi roditelji imaju veće iskustvo nego vi jesu pitanja morala, ljubavi, prijateljstva, simpatije, porodičnih odnosa, škole, dostignuća, uspeha, gubitaka, poslovne etike, smrti, tuge, krivice, frustracije, nervoze, nelagodnosti… O svemu tome mogu da vas posavetuju. Naravno da ni oni nisu nepogrešivi – niko nije nepogrešiv, ali imaju veće iskustvo od vas.
Sutra čitajte kada je odluka definitivno na vama, uprkos iskustvu vaših roditelja, te kako takve odluke doneti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar