Toksični šok sindrom – šta je to?

Biti žensko svakako ima mnogih zgodnih strana, ali nekada ume da bude zaista gnjavaža. Recimo, određenih dana u mesecu. Čak i ako ste srećnice pa nemate nikakvih bolova i sposobne ste da uživate na žurkama i u diskotekama kao i bilo kad inače, opet ostaje kao problem to što morate da koristite higijenske uloške – a baš vam se, recimo, nose tanke, tesne pantalone koje vam fantastično stoje (u diskoteci će biti i neko zbog koga vam je jako stalo da obučete baš te pantalone!), ali ne želite da vam se kroz pantalone ocrtava oblik uloška.

Naravno, kao pametna i informisana devojka znate da se ovakav problem jednostavno rešava time što ćete umesto uloška upotrebiti tampon – ali čule ste da uz upotrebu tampona ide i rizik od toksičnog šok sindroma i to vas plaši, iako ne znate tačno o čemu se radi. Svakako da zvuči zastrašujuće.

Toksični šok sindrom veoma se retko javlja, ali kada se javi, često je smrtonosan. U početku, simptomi liče na malo jače simptome gripa – povišena temperatura, grčevi u stomaku (koje vrlo lako možete da pripišete menstruaciji), glavobolja, groznica, povraćanje… Međutim, stvari se vrlo brzo menjaju nagore: temperatura i dalje raste, počinje i buncanje, a onda organi (za početak bubrezi i pluća, pa onda i ostali) počinju da otkazuju. Stanje se završava komom i smrću. Sve to, izgleda, ima veze s upotrebom tampona – toksični šok sindrom je toliko redak da niko još uvek nije siguran šta ga uzrokuje, ali izgleda da nepravilna upotreba tampona može da dovede do njega.

Uplašile ste se? Rešile da u životu ne upotrebite tampone? Nije neophodna toliko drastična odluka – dovoljno je da se pridržavate uputstva za upotrebu i da, na prvu pojavu simptoma koji vam liče na gore spomenute, smesta prestanete s upotrebom tampona i pređete na uloške. Ako vam vrlo brzo ne bude bolje, neka vas roditelji odvedu u bolnicu.

Uputstva za upotrebu tampona su sledeća: menjajte ih često, na tri do šest sati, i koristite najmanju veličinu koja može da „obavi posao“. Izbegavajte upotrebu tampona s najvećom moći upijanja – jeste da deluje zgodno i kao da ćete uštedeti na tamponima (to jest, novcu) i kao da ne morate da prekidate zabavu da biste promenile tampon – ali nije vredno rizikovati život zbog malo komfora. U toku spavanja koristite higijenske uloške, jer nije sigurno da ćete se probuditi na vreme da promenite tampon.

Ukratko: strogo se pridržavajte uputstva za upotrebu i šansa da vam se nešto loše desi je zaista minimalna – a možete uživati u svim prednostima ove malecke stvarčice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.