U trendu

U laži su kratke noge

Da se odmah razumemo – ne verujemo da postoji osoba koja uvek govori istinu i samo istinu, ma koliko se u to zaricala. Svejedno je da li su to sitne i beznačajne laži, one koje su same sebi svrha, ili pak krupne i neoprostive – dileme će biti iste: zbog čega je lakše izbeći istinu i šta je sa izrečenim lažima? Da li su ponekad korisne ili su apsolutno zabranjene, postoji li stepen tolerancije neistina i da li lažima gubimo ili dobijamo?

Ljudi obično lažu da bi izbegli sukobe, iako se time uvaljuju u još veće nevolje. Kada istina izbije na videlo, sukobi su veći nego što bi bili pre izrečene laži. Ipak, pred nevoljom se i laž čini kao neka vrsta prve pomoći. Naravno da je bolje reći devojci da ste zakasnili na sastanak zato što vam je pobegao autobus nego priznati da ste izgubili pojam o vremenu igrajući najnoviju igru. Ali, ako je lažete da morate ostati kod kuće jer imate neodložne obaveze, a zatim odete na tekmu sa ortacima, tu već postoji problem: ili ste je slagali zato što vam ne odgovara njeno društvo, ili pak znate da bi beskrajno dugo zvocala i ljutila se. I u jednom i u drugom slučaju – laž samo odlaže ili produbljuje problem, nikako ga ne rešava.

Česte su laži kojima tinejdžeri pokušavaju da se predstave kao bolje ili interesantnije osobe. Takve laži su same sebi svrha i ne tiču se direktno odnosa sa prijateljima. Lažete da ste proputovali ceo svet, da ste bili u društvu sa intrigantnim ličnostima, da ste vodili ljubav sa najpopularnijim dečkom u kraju… Ova vrsta laži može biti znak nedostatka samopouzdanja, problema u porodici ili depresije. U svemu tome najgore su one laži kojima zavaravate sebe, a kad god lažete druge, više ili manje lažete i sebe.

Laži su poput domina – jedna laž može lančano urušiti ceo odnos i uništiti mnoge aspekte vašeg života do nepopravljivih razmera. Laganje je poput kockanja. Svakog puta kada lažete, kockate se tuđim poverenjem i rizikujete da budete uhvaćeni.

Postoje i opravdane laži, one koje izaberemo kada govorimo o površnim i nebitnim stvarima. Izgovorimo ih da ne bismo istinom povredili drugog, a ne da bismo izbegli problem. Kažete prijateljici da joj nova frizura nije loša, iako vam se zaista ne dopada. No, nije opravdana laž ako kažete roditeljima da ćete prespavati kod prijatelja samo da biste mogli provesti celu noć u gradu.

Konačno, lažima zauvek gubite poverenje drugih ljudi, a poverenje je osnova svake uspešne veze – porodične, prijateljske, ljubavne… Poverenje je poklon koji se daje i prima. Nikada ga ne shvatajte zdravo za gotovo i setite se toga kad god ste u iskušenju da izgovorite neistinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.