Ubistvo novčićem

Mnoge su stvari koje deca, pa i tinejdžeri isprobaju. Neke od njih su sasvim obične, takve da na njih niko ne obrati pažnju; ima i onih stvari koje bilo koju (ili skoro bilo koju) odraslu osobu u blizini navedu da vrisne na vas nešto kao: „Šta to radiš, jesi li ti normalan/normalna?!“

Jedan od brzih načina da navedete odraslu osobu da na ovakav način zavrišti na vas jeste da kad se nalazite na nekom visokom spratu, kroz prozor bacite neki predmet teži od lista papira ili mrvice hleba. Skoro uvek u ovakvim prilikama čućete besan komentar u stilu: „Šta to radiš, hoćeš li nekog da ubiješ?!“ Manjoj deci će čak biti rečeno da, ako bi s vrha veoma visoke zgrade bacili čak i nešto tako sitno kao što je novčić, mogli bi tako da ubiju slučajnog prolaznika.

Ukoliko ste i vi čuli ovako zastrašujuću priču kao dete (teško da stvarno želite nekog da ubijete, najmanje neznanca koji vam ama baš ništa nije skrivio, ma koliko bacanje stvari s vrha visoke zgrade i gledanje kako padaju moglo da deluje zabavno!), moguće je da se i dan-danas pitate da li je to stvarno moguće. Da li je moguće običnim novčićem, ako ga bacite s dovoljno visoke zgrade, ubiti čoveka? Deluje apsurdno kao ideja, a ipak… Ipak, šta ako je moguće? Svakako da ne želite ubistvom da saznate da je ta luckasta priča ipak tačna!

Ako vas je nekad mučilo ili bar zaintrigiralo ovo pitanje, evo i odgovora: radi se o običnoj urbanoj legendi. Novčićem bačenim s vrha zgrade, ma koliko ta zgrada bila visoka, nikako ne možete da ubijete čoveka.

Ukoliko se prisetite jednog dela fizike, onog o gravitaciji, stoji da bi novčić trebalo da pada sve brže i brže, pa bi, bačen s dovoljno velike visine, mogao čak i da dostigne brzinu neophodnu za ubistvo. Međutim, ako se prisetite još jednog dela fizike, onog o otporu vazduha (a novčić, po svom obliku, baš i nije aerodinamičan), setićete se i da će otpor vazduha znatno usporiti pad novčića. Da taj novčić stvarno nekog pogodi, tu osobu bi verovatno zabolelo, ali ništa gore od toga – ne bi bilo nikakve trajne štete.

Sad, ako umesto novčića bacite flašu, televizor ili klavir – to bi već imalo znatno gore posledice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.