Uf, obaveze!

Ajoj, opet neko nešto traži od vas! Kao da nije dosta što ste u školi pretrpani obavezama i što toliko vremena morate da provedete u učenju i izradi domaćih zadataka! Ne volite ni školsku tablu da obrišete, a kamoli da pomažete u sređivanju stana, izbacivanju đubreta, pranju posuđa, nabavci namirnica… Drugarici takođe treba pomoć u sređivanju ormana – joj, volite vi nju, super vam je ona drugarica, ali da li baš vi morate da joj pomognete da sredi orman? Nekako, trudite se da što je moguće više obaveza eskivirate – tako vam ostaje više vremena za zanimljive stvari. Plus, valjda će ljudi jednom uvideti da nema vajde od toga da od vas očekuju pomoć u fizikalisanju i dosadnim stvarima, pa će vas pustiti na miru – to će biti baš super, zar ne?
Baš i neće. Probajte da zamislite šta bi se desilo da vašim roditeljima i prijateljima zapadne da odrade sve ono što ste vi elegantno izbegli: baš ih i nećete usrećiti, zar ne? To su stvari koje niko ne voli da radi, a neko ih mora uraditi. Onda, ako svi poveruju da ne mogu da računaju na vašu pomoć, da ne mogu da se oslone na vas, kako mislite da će se osećati i koje će posledice toga biti?
Evo nekih mogućih posledica. Drugarica, nezadovoljna što ste opet odbili da joj pomognete, reši da vas ne pozove na žurku. Celo vaše društvo izlazi u provod, rado biste s njima, ali su vam roditelji nezadovoljni i iznervirani što su toliko dosadnih stvari morali sami da obave i neće da vas puste. Tako redom… Jeste, dobićete nešto više slobodnog vremena – ali će vam se znatno smanjiti mogućnosti da to slobodno vreme lepo provedete. Eventualno možete da se zatvorite u svoju sobu i čitate ili slušate muziku, ili se igrate na kompjuteru, i to je otprilike to.
Zato, ma koliko vam neke obaveze bile dosadne i zamorne i nezanimljive, bolje je da odradite svoj deo posla. Pomaganjem prijateljima postajete popularniji i rado viđeni u društvu, a pomaganjem roditeljima stavljate im do znanja da ste zrela osoba na koju mogu da se oslone, pa će pre biti skloni da vam odobre sve ono što želite da vam odobre (duži izlazak, veći džeparac i slično). Usisivač u ruke (ili šta već traže od vas) i pomagajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.