Uklopiti se

Neki od vas su ove školske godine ostavili za sobom staro društvo i prešli u novu školu. Možda ste završili osnovnu školu i krenuli u srednju ili ste se preselili pa ste promenili školu i društvo ili… Nije bitno – tek, u novoj školi ste. Neko vreme je prošlo, upoznali ste nove nastavnike i gomilu novih vršnjaka. Moguće je da ste od onih koji se lako uklapaju u novu sredinu i koji lako sklapaju prijateljstva – u tom slučaju, verovatno se sasvim fino osećate. Međutim, šta ako niste takvi? Šta ako se još uvek niste uklopili?
Možda još uvek tugujete za starim društvom i smatrate da niko ne može da ga zameni. U pravu ste ako mislite da u vašem srcu niko ne može da zameni vaše drage prijatelje, ali to nije razlog da do kraja boravka u novoj školi budete deprimirani i da se ni sa kim ne družite. Time ništa nećete postići, osim da se osećate veoma loše i veoma usamljeno. Bolja varijanta je da preduzmete nešto kako se ne biste osećali loše.
Budite otvoreni i pristupačni. Čak i ako ste na početku ostavili utisak mrzovoljne i nedruželjubive osobe, to nije nepopravljivo. Posmatrajte ljude oko sebe. Priđite onima koji vam se učine zanimljivi (mora da postoji bar neko takav). Ako je potrebno, izvinite se zbog svog prethodnog ponašanja i objasnite da ste se osećali nervozu među toliko novih ljudi – još uvek nije kasno za takvo objašnjenje niti za to da takvo objašnjenje bude prihvaćeno, te da budete prihvaćeni s dobrodošlicom. Pomaže i ako se uključite u neke aktivnosti – sekcije, grupe, šta već postoji u vašoj školi. I na taj način pokazujete svima oko sebe da ne izbegavate novo društvo, da niste odbojni.
Ma koliko čeznuli za starom sredinom, dajte priliku novoj. Čak i ako niste oduševljeni novom sredinom, ne zaboravite da ćete bar neku godinu provesti u njoj. Definitivno je bolje da što pre nađete prijatelje i prilagodite se, izuzev ako planirate da sledećih nekoliko godina provedete mrzovoljni i sasvim sami. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.