Uticaj marihuane na organe pojedinačno

U jednom od prošlih članaka započeli smo priču o efektima marihuane, i sada nastavljamo opis posledica koje ona ostavlja posebno na neke organe.

Rekli smo da reakcije čoveka na uzimanje marihuane zavise od čoveka do čoveka, kao i od načina i forme u kojoj se uzima, kvaliteta, količine, itd. Pored svega toga, odnosno odnoseći se na prvu stavku koju i objašnjava, i genetski materijal igra važnu ulogu – utiče na to da li korisnik doživljava pozitivne ili negativne osete posle unošenja marihuane u organizam. Tako, jednojajčani blizanci imaju mnogo veće šanse da pokažu slično reagovanje na marihuanu od dvojajčanih. To je zato što jednojajčani blizanci dele sve svoje gene, dok dvojajčani samo polovinu.

Membrane određenih nervnih ćelija sadrže proteinske receptore koji vezuju THC iz marihuane. Kada se jednom nađe na tom mestu, THC započinje niz cirkularnih reakcija koje na kraju dovode do tog „letećeg“ osećaja, koje korisnici obično iskuse. Neki od kratkotrajnijih efekata marihuane jesu problemi sa memorijom, učenjem, poremećena percepcija, teškoće u razmišljanju i rešavanju problema, gubitak koordinacije, ubrzan srčani ritam, uznemirenost i čak napad paranoje.

Uticaj marihuane na mozak

THC menja puteve kojim senzorske informacije dolaze do nekih delova mozga i dalje se prenose do hipokampusa. Hipokampus je deo moždanog limbičkog sistema koji je od izuzetne važnosti za učenje, memoriju i integraciju senzorskih informacija (iskustava) sa osetima i nadražajima.

Istraživanja su pokazala da su neuroni koji se nalaze u sistemu za obradu informacija u hipokampusu, kao i aktivnost nervnih vlakana u ovoj regiji, potiskivani od strane THC-a.

Takođe, naučena ponašanja koja zavise od hipokampusa pogoršavaju se. Skorija istraživanja su ukazala i na činjenicu da dugotrajno uzimanje marihuane izaziva promene u mozgu kakve ostavlja i dugotrajna upotreba „težih“ droga. Dakle, droge ne delimo na teške i lake – sve su teške.

Uticaji na rad srca i krvni pritisak

Korišćenje marihuane u kombinaciji sa nekom drugom drogom (kokainom) izaziva ozbiljne poremećaje u radu srca i krvnom pritisku. U jednom eksperimentu iskusnim korisnicima marihuane i kokaina data je prvo samo marihuana, zatim samo kokain, a onda i jedno i drugo u kombinaciji.

Svaka droga ponaosob proizvodila je kardiovaskularne promene, koje su jače i dugotrajnije kombinovanjem pomenutih droga. Rad srca ubrzan je kod svih subjekata korisnika marihuane za 29 otkucaja u minutu, a za 32 otkucaja u minutu kod korisnika kokaina. Kombinovanje droga ubrzalo je rad srca za 49 otkucaja u minutu, i takav poremećen puls zadržao se duže vreme.

Važna napomena: subjekti su uzeli drogu sedeći. U drugim okolnostima korisnik obeju droga u kombinaciji biće fizički aktivan, što samo povećava rizik od preopterećenja kardiovaskularnog sistema.

Efekti teže upotrebe marihuane na učenje i socijalno ponašanje

Jedna studija je pokazala da određene sposobnosti koje su vezane za pažnju, memoriju i učenje, pogoršane su kod težih korisnika marihuane čak i nakon prolaska 24 časa od poslednjeg uzimanja. Istraživači su uporedili 65 „teških korisnika“, koji su pušili marihuanu 29 od 30 dana, i „lakših korisnika“, koji su pušili marihuanu 1 od 30 dana.

Nakon jednog dana od prestanka uzimanja marihuane, subjekti su testirani standardnim testovima koji određuju aspekte pažnje, memorije i učenja. Teži korisnici su imali mnogo više grešaka i iskusili su mnogo više poteškoća sa održavanjem i preusmeravanjem pažnje u skladu sa promenama u okolini, sa registracijom, obradom i korišćenjem informacija. Ovi nalazi ukazuju na veća pogoršanja kod težih korisnika zbog promene moždane aktivnosti izazvanom konzumiranjem marihuane.

Efekti koji se ispoljavaju kod dece korisnika

Istraživanja takođe pokazuju da deca korisnika pokazuju više besa i regresivnog ponašanja (sisanje palca). Bebe čije su majke koristile marihuanu tokom trudnoće imale su probleme sa ishranom i spavanjem, što je uticalo i na njihov imuni sistem. Takve bebe su najčešće manje od beba zdravih majki. Majka koja koristi marihuanu prenosi mlekom THC detetu, čime se mogu pogoršati motorne sposobnosti kod deteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.