U trendu

Uvežbati pamćenje

Da biste nešto naučili, na primer, školsko gradivo, potrebno je da to možete i da upamtite. To nije ništa novo – ali neki ne znaju da je pamćenje kao takvo moguće uvežbati i popraviti. Evo nekih načina da to učinite.

Za vizuelne tipove najefikasnija će biti vizuelna stimulacija. Na primer, ako pokušavate da zapamtite tablicu množenja (samo primer, znamo da ste je odavno savladali), red u kome se cifre množe sa pet možete obeležiti plavim markerom, onaj u kome se množe sa šest zelenim, i tako redom. Ili možete napraviti beleške o podacima potrebnim za kontrolni ili ispitivanje na papirima različitog oblika (isecite papir tako da bude željenog oblika). Oblici, boje i slično pomoći će vam da upamtite određene podatke; biće vam dovoljno da se prisetite boje ili oblika pa da vas to asocira na gradivo koje ste učili.

Nisu svi ljudi vizuelni tipovi, ima ih koji bolje pamte po zvuku. Njima će pomoći ako lekcije izgovaraju naglas (takva tehnika vizuelnim tipovima maltene ništa neće značiti) dok pokušavaju da ih upamte, ili ako snime sebe ili nekog drugog kako izgovara ono što treba da zapamte. Uglavnom više pomaže ako sami izgovarate – tako nema opasnosti da zaspite dok slušate nešto što vas baš i ne zanima preterano.

Ima i onih kojima za pamćenje najviše pomaže pokret. Nekada možete da izvedete ono što bi trebalo da upamtite (neka uputstva, na primer), ili da pokretima imitirate ono o čemu učite. Onda kada to nije moguće, možete da šetate dok čitate (u sebi ili naglas) gradivo, i to bi moglo da vam pomogne da ga upamtite.

Za sva tri tipa važi ono staro da je ponavljanje majka učenja. Bilo da gradivo iznova čitate, izgovarate ili na neki način fizički izvodite, ponavljajte to – sa svakim ponavljanjem sve ćete ga bolje pamtiti, a vežbaćete sebe i u pamćenju uopšte.

Za kraj, tu su još neka uopštena uputstva za sve: krećite se jer će vam to povećati količinu kiseonika u mozgu, redovno se hranite, ali ne teškom hranom koja bi vas uspavala, i spavajte dovoljno, jer je pamćenje znatno slabije kad ste neispavani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)