U trendu

Uvrnutih li snova!

Svakome se nekad desi da sanja neobične snove, kao i da tokom snova iskusi veoma intenzivne emocije, nekada intenzivnije nego što bi ih za istu stvar iskusio na javi. A nekada neprijatne emocije dođu tek kada se probudite, i setite se šta ste sanjali, i maltene vas bude blam od samih sebe.
Sanjamo sve i svašta, nekada neke potpuno uvrnute, nepovezane stvari, nekada povezane na potpuno šašav način, nekada sanjamo da radimo nešto što na javi nikada ne bismo, a u snu nam to deluje prijatno i normalno i uživamo u tome… Nekada se desi i da se probudimo, setimo sna i užasnemo, kako smo mogli da toliko uživamo u tome što s nekim sanjamo seks, a ne bismo to nikad stvarno uradili s tom osobom, kako smo mogli da u snu budemo toliko agresivni kad na javi to nismo? Kakve smo mi to osobe, šta nam to snovi poručuju, da treba s tom osobom da imamo seks, da treba da budemo nasilni?
Zahtevalo bi stručnjaka da analizira san, a i kratak članak ne može da pruži baš mnogo informacija. Međutim, kad sanjamo, naš mozak dobrim delom obrađuje nagomilane utiske, raspoređuje ih "u prave fioke", a nekada i u snovima kompenzujemo nešto što nam nedostaje na javi (kao kada u snu doživite orgazam, na primer). Tako, desi se da sanjate nekog nastavnika kojeg ne volite jer stalno viče na vas, samo što u vašem snu taj nastavnik bljuje vatru i izgleda kao lik iz te-i-te serije (vi znate da je to zapravo taj nastavnik, iako izgleda kao neko drugi). Jedna od mogućnosti bi mogla da bude da je to vaše viđenje tog agresivnog i neprijatnog nastavnika, i da vam se to pomešalo sa serijom koju ste gledali pred spavanje, pa vaš mozak u toku sna razdvaja dve stvari koje su na vas ostavile snažan utisak.
A šta kad sanjate da uživate u seksu s osobom s kojom to nikad ne biste uradili na javi? Da li stvarno imate tu vrstu sklonosti prema toj osobi? Ne. Toj osobi se divite, dobro vam je u njenom društvu, a za vašu podsvest seks jednostavno znači zadovoljstvo i uživanje, i onda tako poveže te dve stvari – sve što taj san znači jeste da vam prija društvo te osobe, ne i da želite da vodite ljubav s njom. A kad sanjate da ste veoma nasilni prema nekome, da li to znači da vi zapravo želite da ubijete tu osobu, iako se radi o nekome vama bliskom – ocu, majci, bratu, sestri? Ne, ta osoba vas zbog nečega jako nervira, i onda u snu iživljavate tu agresiju i oslobađate je se.
To su bila samo neka od mogućih tumačenja, za nešto precizno bio bi vam potreban stručnjak. Dobro je upamtiti to da snove ne treba bukvalno shvatati i da u velikoj većini slučajeva, makar oni i bili emotivno intenzivno obojeni, ne znače ništa zbog čega se treba uzrujati ili se bojati da li ste normalni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.