U trendu

Vaš prijatelj vegetarijanac

Ljudi koji se po nečemu razlikuju neretko budu odbojni okolini – to se dešava i vegetarijancima. A neko od vegetarijanaca iz vaše okoline bi mogao da vam ispadne super prijatelj – nečiji način ishrane definitivno nije dobar razlog da ga odbacite kao potencijalnog prijatelja.
Moguće je da vam je teško i da zamislite svoj život bez šnicle ili hamburgera dnevno, ali nemaju svi iste navike kao vi – a tuđe navike u ishrani teško da vas mogu da ugrožavaju, ukoliko vam ih ne nameću. Vegetarijanci teško da mogu nekom da smetaju, a opet, neretko ih posmatraju kao da pripadaju nekakvoj mračnoj sekti. Nemojte podleći predrasudama, niti osuđivati prijatelje vegetarijance – evo kako da ih bolje upoznate i više uživate u njihovom društvu.
Za početak se usredsredite na ono što vas oboje zanima. U redu, vama žitarice koje vaš prijatelj vegetarijanac voli baš i ne bude apetit, dok on nema ni najmanju želju da uzme malo vašeg sendviča sa šunkom, ali nije da vam se život svodi samo na hranu. Pričajte o stvarima koje vas oboje interesuju, bavite se takvim stvarima (muzika, filmovi, serije, kompjuteri, moda…).
Naučite više o vegetarijanizmu. Uopšteno govoreći, oni ne jedu meso, ali tu i dalje ima nekih razlika. Ima onih koji, pored mesa, ne konsumiraju ni mleko, ili jaja, ili oboje. A postoje i vegani, koji ni na koji način ne konsumiraju ništa što je životinjskog porekla – neće koristiti ni proizvode od meda, mleko ni mlečne proizvode, jaja, vunu, kožu… Taman imate priliku da naučite nešto više o ljudima kojih ima i u vašem okruženju.
Pitajte i tog prijatelja ili prijateljicu o njihovom izboru. Zašto su postali vegetarijanci? Da li su to i njihovi roditelji? Da li smatraju da je takva ishrana zdravija, ili da nije u redu jesti mrtve životinje? Tako ćete naučiti dosta i o prijatelju ili prijateljici, i o vegetarijanizmu. Stavite im do znanja da poštujete njihov izbor.
U poštovanje njihovog izbora spada i da ih ne ismevate. Kao i da im ne nudite "samo zalogaj" mesa, niti da ih zovete na hamburger u Mekdonalds, pod izgovorom da tu ionako nema stvarno mesa, to je samo soja.
Ako ćete negde jesti zajedno, napravite dogovor tako da niko ne gladuje niti da bude prinuđen da jede ono što ne želi. Recimo, oboje volite špagete – a uz njih može da ide i bezmesni preliv, kao i onaj s mesom.
Lep je gest ako sami napravite neki obrok koji ne uključuje meso (po potrebi, ni jaja, mleko, med…). Prijatelj ili prijateljica će umeti da cene ako ih ponudite takvim obrokom.
Planirajte različite zajedničke aktivnosti koje ne uključuju jedenje, ili bar ne samo jedenje. Možete zajedno da igrate basket, odete u šoping, u bioskop, da se igrate na kompjuteru, da učite zajedno… Usredsredite se na ono što vas zbližava.
Uživajte u prijateljstvu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.