U trendu

Vaš prostor, vaša pravila

Mnogima od onih koji imaju svoju sobu desilo se da se zapitaju da li je ta soba stvarno njihova – trebalo bi da bude, ali kao da u njoj i drugi mogu da rade šta im padne na pamet. Dobra vest je: da, to je vaša soba i u njoj važe vaša pravila.
To, naravno, ne treba shvatiti bukvalno. Zaista nije preporučljivo, kada postavljate pravila šta može, a šta ne može u vašoj sobi, da neko od pravila uključuje da je tu dozvoljeno počiniti krivično delo ili učiniti bilo šta što je zakonom zabranjeno (recimo, ako ste maloletni, konsumiranje alkohola ili cigareta vam nije dozvoljeno). Pored toga, mada bi bilo dobro ako možete s roditeljima da postignete dogovor da ne krše pravila koja želite da postoje u vašoj sobi, ceo stan (uključujući i vašu sobu) je ipak njihov, oni ga plaćaju, tako da je krajnja odluka o tome šta može, a šta ne može njihova.
Izuzev navedenog, određivanje pravila u vašoj sobi je na vama i ne treba se stideti da ta pravila sprovedete. Na primer, vi ste nepušač, vaši prijatelji su pušači, vama smeta ako vam oni zadime sobu jer posle toga treba dugo da se provetri, a vi tu treba da spavate, ali vas je blam da od njih zahtevate da ne puše u vašoj sobi (mogu na prozoru, ako je otvoren i nije suviše hladno da bude otvoren, ili na terasi ako je imate, ili da izađu dok ne popuše cigaretu…). Nemojte da vas bude blam! Vaša je soba i imate pravo da vam u vašoj sopstvenoj sobi bude prijatno. Niste tiranin ako zabranite ono što vam smeta.
Slično važi i za sva ostala pravila koja ste postavili. Imate lep kauč koji vam se baš sviđa i ne želite da se na njemu jede ni pije, zbog mogućih fleka? Niti da se na tom kauču radi bilo šta što bi moglo da ostavi fleke? Vaše je pravo da to tražite. Ili, pravilo je da se u vašoj sobi ne puštaju određene vrste muzike? Može i to.
Vaša soba je prostor u kome pre svega vi treba da se osećate prijatno. Imate puno pravo da se vaše želje poštuju. Naravno da s pravilima ne treba preterivati, nećete baš zahtevati od prijatelja da stoje u stavu „mirno“ dokle god su vam u poseti, ali sva pravila koja će sprečiti da se u sopstvenoj sobi osećate neprijatno ili da bilo šta u njoj bude oštećeno imate puno pravo da sprovedete. Bez straha, bez blama, i srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar