U trendu

Vaša prijateljica je drugačija

Nekad se desi da se sprijateljite s osobom koja se prilično razlikuje i od vas i od svega za šta smatrate da je uobičajeno. Ta različitost vam je zanimljiva, i dopada vam se ta osoba – da vam se ne sviđa, ne biste se ni družili s njom – ali povremeno se zapitate zar ne bi mogla da bude malo, pa, sličnija ostalima.
Nije neobično da se osetite tako, i to vas ne čini lošom osobom. Voleli biste da mislite da vam ne smeta što je ta osoba drugačija, možda vam zaista i ne smeta. Ali, ljudi reaguju na drugačije, i ta reakcija neretko nije pozitivna, a ako se vi družite s takvom osobom, reakcija bi mogla da zahvati i vas.
Mogli bi da vas vređaju. Ako se ta osoba razlikuje jer ima neku fizičku manu ili hroničnu bolest, mogli bi da vas zapitkuju šta ćete s tom ćopavicom, grbavicom, zrikavicom, nenormalnom, retardiranom, nakazom (ili s takvim prijateljem, nije obavezno da bude prijateljica u pitanju)… Ako se radi o osobi drugačije rase, vere ili nacionalnosti, i tu mogu da padnu različite uvrede, kako na račun te osobe, tako i na račun vas koji se družite s njom. I ako se ta osoba drugačije oblači, drugačije ponaša od većine (nikog ne povređuje, samo je drugačija), i to izaziva podozrivost, a nekada i veoma grube reakcije. I, ma koliko se vama ta osoba dopadala, teško je bar nekad ne poželeti da je malo običnija, da se ne izdvaja toliko.
Međutim, da je ta osoba običnija, to više ne bi bila ona ista osoba koja vam se toliko dopala. Ne kažemo da bi bila loša, ali ne bi bila ovakva kakva je sad – a takva vam se, čak i uz neprijatnosti kojima ste izloženi, dopada. Zato, i ne pokušavajte da od nje tražite da se menja; em vam ne bi uspelo, em biste je povredili. Uvek će se naći neka budala da vređa nekog ko se razlikuje, ali vaše mišljenje vašoj prijateljici ili prijatelju znači više nego mišljenje nekog ko nema pametnija posla nego da vređa. Sigurno joj puno znači i to što je prihvatate takvu kakva je, što vam se takva sviđa, pa bi je znatno više od usputnih uvreda zabolelo ako biste tražili da se promeni.
Podržavajte tu prijateljicu ili prijatelja, ohrabrite ih da ostanu svoji, da i ne pokušavaju da se utope u bezličnu masu. Potrebna im je vaša podrška, i puno će im značiti – a vi ćete zauzvrat imati prijatelje kakve niko koga znate nema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)