U trendu

Veza i druženje s prijateljima

Neverovatno je koliko stvari mogu da se promene kada se baš jako zaljubite u nekog, koliko ono što vam je do tada bilo bitno može, pa, ne baš da izgubi na značaju, nego jednostavno zaboravite na to – recimo, dešava se da potpuno zaboravite na prijatelje kad ste u vezi, što nije dobro, kao što nije dobro ni sprečavati voljenu osobu da se viđa sa svojim prijateljima.
Osećaj zaljubljenosti je veoma intenzivan, a kada ga prvi put iskusite, lako se može desiti da vam se neko vreme čini da ništa drugo ne postoji. Tačnije, svesni ste vi da, recimo, imate i neke tamo prijatelje, samo što niste u stanju da razmišljate o njima. Ili, svesni ste da i osoba s kojom izlazite ima svoje prijatelje, da joj je do njih stalo, ali biste vi sve slobodno vreme provodili s voljenom osobom (i stvorili dodatno slobodno vreme da ga provodite samo s njom, kad biste mogli), i smeta vam ako ona ne provodi sve svoje vreme s vama, nego morate da je delite s još nekim ljudima.
Zvuči potpuno iracionalno? I jeste, ali to ne znači da nešto nije u redu s osobom koja tako misli i oseća, ne ako se radi o početku zaljubljenosti. To je faza kroz koju se prođe, i nakon izvesnog vremena opet postanete sposobni da malo racionalnije razmišljate, setite se da imate prijatelje (u nekim slučajevima, ponadate se da ih i dalje imate, posle perioda tokom kojeg ste ih ignorisali), ideja da i voljena osoba ima prijatelje koje želi da viđa bude vam prihvatljivija… Tako je bar u velikom broju slučajeva; dešava se i da neko pre veze praktično i nije imao društveni život, da ne ume da bude sam/sama, i da u voljenoj osobi traži nekog ko će mu/joj biti apsolutno sve, i dečko ili devojka i zamena za sve ostalo što im nedostaje u životu. To je već nezdravo ponašanje, i nema stvarno veze s ljubavlju i zaljubljenošću, već s time što neko ne ume da bude sam sa sobom.
Poenta? Kad ste u vezi, pokušajte da ne zaboravite na prijatelje – oni vas i dalje vole, nedostajete im, a i nema smisla odbaciti ih zbog veze za koju ne možete znati koliko će potrajati. I nemojte se ljutiti na voljenu osobu kada poželi da se vidi sa svojim društvom, to što se viđa s njima ne znači da vas ne voli, već samo da se ponaša sasvim normalno (nakon što neko vreme provedete zajedno trebalo bi da postoji i mogućnost da tako u paru izađete s vašim društvom ili društvom voljene osobe). Koliko vremena treba da provodite nasamo (samo vas dvoje), a koliko s prijateljima? Nema pravila – mogla bi da bude dobra ideja napraviti neki okviran dogovor s prijateljima i s voljenom osobom, tako da ni veza ni prijateljstva ne budu zanemareni, ili i bez nekog konkretnog dogovora biti malo s prijateljima, malo s dečkom ili devojkom, onako kako vreme i obaveze dopuste.
Važno je nikoga ne zanemariti i nikome ne braniti da se viđa s dragim osobama; onda kad ima dobre volje, i uz malo organizacije, moguće je to uskladiti ako ne tako da bude idealno (šta god idealno bilo), onda bar tako da se niko ne oseća zapostavljeno ili kao da ne sme da se vidi s dragim osobama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.