U trendu

Voleti sebe

Malo je ljudi koji su u potpunosti zadovoljni sobom. Ako malo bolje razmislite, skoro da i ne poznajete takvu osobu. Gotovo svako promenio bi bar jednu stvar na sebi, bilo da se radi o klempavim ušima, lošem karakteru, kilogramu viška ili određenoj emociji. Dovoljna je samo ta jedna jedina stvar koja konstantno iritira, pa da misli budu usmerene samo u tom pravcu. „Zašto ne mogu da smršam?“ ili: „Zašto pocrvenim kad treba da kažem nešto važno?“, „Zašto uvek lupim neku glupost?“ Takvih pitanja je bezbroj. Ako njima budete previše mučili sami sebe, ozbiljno ćete ugroziti svoj osećaj vrednosti.

Osobe koje se osećaju manje vrednim nesigurne su u sebe i u svoje kvalitete. Prilično su malodušne i plašljive, te za svaki budući potez unapred predviđaju neuspeh. Ovakvo mišljenje koje pojedinac ima o sebi okolina uočava jasnije nego što možete pretpostaviti – kroz način oblačenja, izbor prijatelja ili životni stil. Neko će pokušati da otkrije vaše prave kvalitete, mada će većina ostati ravnodušna, pa će se jednostavno okrenuti na drugu stranu.

Iako se psiholozi slažu da se samopouzdanje gradi u najranijem detinjstvu i uči u porodici, morate shvatiti da nikada nije kasno za radikalne promene. Ali, jedina osoba koja može efikasno uticati na to jeste isključivo vi sami. Nije jednostavno, nije brzo, ali s vremenom stvari mogu doći na svoje mesto.

Svaka osobina koju ne smatrate dobrom, sve ono što ste učinili loše – ima protivtežu o obrnutom smislu. Kada to uočite, lako ćete pronaći rešenje svojih problema. Uzmite papir i olovku, pustite omiljenu muziku za opuštanje i pozabavite se preispitivanjem sebe i svojih osobina. Ako imate poljuljan osećaj lične vrednosti, u početku ćete se prisećati samo loših stvari ili situacija u kojima niste bili zadovoljni sobom. No, uskoro ćete se setiti i prilika u kojima ste se osećali dobro.

Da biste iskreno zavoleli sebe, u sve što činite uložite maksimalan trud i energiju. Zatim, ponavljajte sebi da ne postoje nerešivi problemi. Drugo, podsećajte se na to da svaki čovek na svetu, pa i vi, ima pravo na greške. Ma kako istrošeno zvučalo, na greškama se uči i one su zapravo vaša mogućnost za lični rast i napredak. Dalje, ne zaboravite da ste okruženi ljudima koji vas vole. Sve to može vam pomoći da se s vremenom osetite mnogo bolje i postanete samouvereniji.

Konačno, znate i sami da ima mnogo osoba koje drugima ne žele dobro, koje su pakosne i zavidljive. Budite otvoreni i iskreni, ali ne i lakoverni. Nemojte vrednovati sebe samo očima drugih ljudi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.