Volite svoj mobilni – i poštujte bonton

Mobilni je super – možete stalno biti u kontaktu s prijateljima, razmenjivati SMS poruke i sa onim prijateljima (ili sa simpatijom) koji žive u drugim gradovima, a otkako imate mobilni, i roditelji su vam (najverovatnije) popustljiviji što se tiče izlazaka, pošto uvek mogu da vas pozovu i provere da li je sve u redu, a znaju i da vi njima možete da se javite ako imate problema. Vrlo korisna spravica.
Ipak, da biste bili sasvim "kul" i u trendu, treba znati i pravila ponašanja u vezi s upotrebom mobilnog telefona. Ne mislimo samo na ona očigledna, tipa da bi na času i u pozorištu, bioskopu i slično mobilni trebalo isključiti (samo "totalni kreteni" to ne rade, da ne upotrebimo neki gori izraz, neprikladan za javne medije) i da i u bolnicama treba da isključite mobilni jer njihov rad može da omete rad nekih dijagnostičkih aparata već i na neka druga pravila, možda malčice manje očigledna.
Povremeno je super ideja da isključite mobilni. Pored toga što ćete se malo odmoriti od SMS manije, time ćete postati i malo misteriozniji i ne baš uvek i svakom dostupni.
Nije baš učtivo ni svaki čas proveravati poruke kad ste u društvu, osim ako je nešto stvarno važno u pitanju, recimo, majka vam je bolesna. Još je neučtivije odgovarati na poruke kad sedite s društvom (osim, opet, ako je nešto zaista hitno). Ukratko: kad ste u društvu, trenutnu SMS komunikaciju redukujte samo na ono što je zaista hitno, što vam je u tom trenutku od presudne važnosti. Ostale poruke mogu malo i da sačekaju – nigde ne gori, zar ne?
Nevaspitano je upućivati bilo kakve formalne pozive SMS porukom, kao i raspravljati o ozbiljnim temama i dogovarati se o važnim stvarima. Ovakve stvari je ipak bolje obaviti lično – može preko telefona, ali ne SMS porukom. S obzirom na vaše godine, ne bi vas smatrali baš toliko nevaspitanim ukoliko prekršite to pravilo (onoliko koliko uopšte dođete u priliku da kršite to pravilo) – više bi vas smatrali neozbiljnim detetom koje ne zna za bolje.
Poruke su super, između ostalog, za dopisivanje sa dečkom ili devojkom – ali time im uskraćujete ton svog glasa. Naravno, poruke su jeftinije od poziva, ali ponekad, kad želite da im kažete da ih volite, možete baš i da ih pozovete i to im kažete – razlika, verujte, i te kako znači.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.