„Vruće pantalone“ prilikom sporta

Aerobik i slični „živahni“ sportovi često su popularni među mladim devojkama; isto tako, nije retka ni navika da se prilikom takvih sportova nose takozvane vruće pantalone. Razlog za ovakav izbor garderobe, izuzev atraktivnog izgleda, jeste i taj što se veruje da se time povećava znojenje u „kritičnim zonama“, a to bi, valjda, trebalo da znači i da je trening tako efikasniji. Naš savet: nemojte nositi „vruće pantalone“ prilikom treninga.

„Vruće pantalone“ neće vaš trening učiniti ništa efikasnijim. Ideja „što se više znojim, to je vežbanje efikasnije“ je zabluda. Znojenjem se primarno reguliše telesna temperatura; znojenje služi tome da se organizam ne pregreje. Možete ne vežbati uopšte, ako se nalazite u zagrejanoj prostoriji, znojićete se (i nećete time zategnuti mišiće). Tačno je da ćete se oznojiti tokom intenzivnog treninga – u toku intenzivnog vežbanja telo se zagreva, pa se luči znoj da bi se temperatura spustila – ali zaista nema veze na kojim delovima tela se znojite. To što se nećete oznojiti na „kritičnim delovima“ je posledica toga što su najbrojnije znojne žlezde na šakama i stopalima, a najmanja im je gustina na trupu.

Još nešto: „vruće pantalone“ ne samo što vam neće povećati efikasnost treninga već njihovo nošenje uopšte nije bezopasno. Tesna i nepropustiva odeća za vežbanje ne dopušta da se normalno reguliše telesna temperatura, pa tako nošenje „vrućih pantalona“ prilikom vežbanja može da dovede do toplotnog udara. Pored toga, zbog nemogućnosti vaše kože da diše, možete kožu koja je prekrivena tesnom odećom (a to uključuje i vaše intimne delove) učiniti znatno osetljivijom na infekcije (toplo plus vlažno je omiljena sredina mnogih štetnih bakterija i gljivica).

Vežbajte. Naravno da treba da vežbate. Ipak, vežbajte u komotnoj odeći u kojoj ćete moći lako da se krećete i koja vas neće dovesti do toplotnog udara, niti povećati šanse da „ukačite“ neku infekciju. Tako ćete moći da vežbate sa uživanjem – a to je najefikasniji mogući trening.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.