najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Za slađi poljubac

Kada, nakon dugog perioda neizvesnosti, gledanja i nadanja, najzad uspete da smuvate dečka ili devojku, dođe vreme i za poljubac. Ne postoji ništa što u toj meri može da upropasti poljubac kao što je zadah iz usta.
Osim toga, jedna od najvažnijih stvari na nekome, ono što svi primete i u čemu svi uživaju, jeste lep osmeh. Uz lep osmeh i prijatan dah, svaka devojka može da bude princeza, makar bila i u običnim farmerkama, i svaki momak može da bude princ. Zato – a i zbog zdravlja i kulture – treba znati kako da vam dah uvek bude svež.
Kao što sigurno znate – ponavljamo samo zbog "utvrđivanja gradiva" – glavno je redovno održavati higijenu usne šupljine. To znači da barem dva puta dnevno treba četkicom i pastom temeljno (dva do tri minuta) četkati zube, a zatim iščetkati i jezik, jer se i tu zadržavaju bakterije. Jednom dnevno bi trebalo i koncem očistiti prostor između zuba, jer se on samo četkicom ne može temeljno očistiti.
Ako usna šupljina predugo ostane suva, postaje pravi raj za bakterije. Zato je dobro da pijete puno vode (obične, ne gazirane niti zaslađene i sa različitim ukusima), a povremeno možete njome i da isperete usta. Što se ispiranja tiče, možete i da nabavite specijalnu tečnost za ispiranje usta – u apotekama, parfimerijama i drogerijama možete kupiti flašice simpatičnog izgleda sa plavičastom ili zelenkastom tečnošću. Uz pomoć toga, možete lako osvežiti dah, a te flašice su i zgodne za nošenje u torbi ili rancu. Mogu i žvake bez šećera da posluže.
A ako ništa od ovoga nije upalilo i vi i dalje imate grozan zadah, posetite zubara. Moglo bi se desiti da imate neki pokvaren zub, ili upalu desni.
Ukoliko želite da vam dah bude svež, postoje i neke stvari koje bi trebalo da izbegavate: beli i crni luk, jer sadrže ulja koja se još dugo nakon konsumiranja izlučuju preko usta. Jogurt će vam, ako ga redovno konsumirate, popraviti floru u crevima, i na taj način posredno doprineti tome da vam dah bude svež – ali sir, mleko, jogurt i ostali mlečni proizvodi sadrže laktozu koja je odlična podloga za bakterije, pa je nakon uzimanja takvih proizvoda obavezno smesta oprati zube. I, naravno, poželjno je da izbegavate cigarete, jer vam od njih dah sasvim sigurno neće biti mirisan.
A onda, tako mirisnog daha, možete bez straha da se ljubite do mile volje i da budete sigurni da će vaši poljupci biti beskrajno slatki i primamljivi.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike