Zabavan i zdrav obrok za celo društvo

Rešili ste da napravite sedeljku ili već neku vrstu okupljanja za svoju ekipu. Tu će biti dobre muzike, sokovi, klopa… Što se klope tiče, voleli biste da im ponudite i nešto originalnije od uobičajenih grickalica i sendviča – grickalice i sendviči su super, ali interesantnije je i kad ima nešto što nije uobičajeno. S druge strane, ne želite da provedete ceo dan pekući kiflice ili nešto slično (pod pretpostavkom da znate kako se to radi). Ako je takav slučaj, imamo predlog za vas – zanimljiv obrok za onoliko ljudi koliko očekujete, a za čije vam spremanje nije potrebno nikakvo predznanje, ni mnogo vremena. Zainteresovani?

Radi se o salati – ali ne baš običnoj salati, a nije baš ni najlaganije jelo na svetu („Ja ću samo salatu, da se ne ugojim“ u ovom slučaju baš ne funkcioniše). Ne brinite, nije ni neki preterano težak obrok, a zdrav je, taman da iskoristite dok još uvek ima svežeg zeleniša (celu zimu ćete jesti turšiju, sećate se?). Dakle, kako pripremiti ovu salatu?

Pošto je to obrok koji zauzima dosta mesta, biće vam potreban jako veliki tanjir, ili nekoliko tanjira normalne veličine (ne tacne ni tanjirići!). Potrebno vam je sveže povrće – pomalo od svake vrste koje se dočepate (zelena salata, kupus, paradajz, paprike, krastavac…). Biće vam potrebna i pečenica (ili suvi vrat ili pršuta ili već neko suvo meso – a može i pomalo od svega, ako vam nije problem da to nabavite). Mogu da se dodaju i komadići kuvanog belog mesa, ukoliko su vašoj majci ostali od supe. Nabavite i malo kačkavalja (vrstu koja vam se dopada) ili malo belog sira (može i oboje, neće da smeta). Ako volite, nabavite i neki od preliva za salatu (ili više različitih vrsta), da bi cela stvar bila zanimljivija.

Povrće pažljivo operite, očistite i iseckajte. U principu, po jednom tanjiru normalne veličine potrebno vam je dva-tri lista zelene salate, malo iseckanog kupusa, jedan paradajz, jedna paprika i jedan manji krastavac (ili pola većeg). Na dno tanjira stavite listove zelene salate, a preko slažite, onako kako vam lepo izgleda (ova salata, pored toga što je ukusna, i vizuelno privlači pažnju), naslažite ostalo povrće. Među povrće ubacite komadiće belog mesa. Preko povrća, ili između delova povrća (zavisi šta vam lepše izgleda) stavite suvo meso i sir(eve). Za kraj stavite i preliv (pazite da ne preterate sa prelivom, da vašim gostima ne bi bila muka). Obrok je gotov! Ako vam je to zvučalo kao mnogo posla, ne brinite, samo tako deluje na ekranu – spremanje ove salate ne može nikako da traje duže od pola sata; uglavnom traje dvadesetak minuta.

Prijatno i lepo se provedite!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.