Zaljubljenost ili opsesija?

Nije uvek lako, naročito kada ste mladi i nemate dovoljno iskustva, znati šta je ono što osećate. Dve stvari koje se prilično često pobrkaju jesu zaljubljenost (ili ljubav) i opsesija – a brkanje ta dva može da bude veoma opasno i da dovede do toga da budete ozbiljno povređeni ili da vi povredite nekog.
Kako to u praksi izgleda? Recimo, vi mislite da ste baš zaljubljene u svog dečka. Taj dečko je često nasilan prema vama, bilo da se radi o fizičkom ili psihičkom nasilju (emotivne ucene, pretnje, uvrede, ponižavanja…), ali nekad vam je s njim i lepo… Bez obzira na to koliko vas povredio, niste u stanju da ga ostavite, „jer ga još uvek volite“. Ovakve situacije nekada se završe time što devojka dospe u bolnicu ili na groblje – i uopšte ne shvati da niti je ona stvarno volela tog momka, niti je on stvarno voleo nju. Ona je njime bila opsednuta, jer joj je pružao nešto što joj se dopadalo (na primer, radilo se o starijem momku, pa se ona pored njega i sama osećala starije), a njemu se ona dopadala iz nekog razloga, recimo zato što je bila tako ranjiva pa je lako mogao da je kontroliše – tu, jasno, reči nema o ljubavi.
Moguće je i da devojka na sličan način maltretira dečka, mada se tu češće radi o psihičkom maltretiranju, pošto su fizički momci ipak jači.
Druga varijanta, onda kada vi možete da povredite nekog, jeste kada verujete da ste baš zaljubljeni u tu osobu, pa je proganjate i proganjate, verujući da na toliko jaku ljubav mora da uzvrati – a zapravo se radi o tome da ste opsednuti tom osobom, na primer, opsednuti ste najboljom ribom u razredu samo zato što je najbolja riba, dok ona prema vama ne oseća ništa, osim što želi da prestanete da je proganjate.
Kako znati da li je ono što osećate ljubav ili opsednutost? Kada nekog volite, vi toj osobi želite dobro – ne u smislu da „znate šta je za nju dobro“, pa to pokušavate da joj nametnete, nego želite da joj bude dobro pa se potrudite da saznate šta voli, u čemu uživa, i da joj to pružite. Teško vam je kad voljena osoba pati, radujete se kad je srećna, želite da joj pružite sve što možete. Kada se o opsednutosti radi, predmetu svoje opsednutosti pokušavate da nametnete svoje stavove i shvatanja, da ih naterate da se ponašaju onako kako vi želite, ili ste pak vi taj predmet i najveći deo vremena pristajete da se pokoravate sumanutim zahtevima – svesni ste da vas to povređuje, ali pristajanje na povrede pravdate time što i dalje volite.
Svakome se može desiti da bude opsednut nekom osobom i da to čak i ne shvata. Srećom, postoji prilično jednostavna provera – razmislite o odnosu u kome ste i o tome da li vas on, generalno uzev, čini srećnim. Ljubav ne guši. Ako vas neki dečko štipka i sakriva vam svesku a vas to pomalo nervira, ali vam ipak prija i blistate od sreće, to što između vas dvoje postoji je ljubav, kao što je i ljubav kad se mazite i pazite i volite i blistate od sreće. U ljubavi se osećate srećno – mogu se desiti loši i bolni trenuci, ali najveći deo vremena ste ipak srećni. Kad se o opsednutosti radi, najveći deo vremena niste stvarno srećni – možete lagati sebe, ali ne osećate sreću zaista, osećate opterećenje. Opsednutost je odnos koji po hitnom postupku treba prekinuti, pre nego što neko nastrada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.