Zanimljiv film za gledanje u društvu: „Podzemni svet“

Vampiri protiv vukodlaka, zar to ne zvuči zabavno (u redu, nije novo – bar ne onima koji su ikad igrali „Vampire: The Masquerade“ – ali je sigurno zabavno)? Pod uslovom da vas zanimaju takvi filmovi, razume se. Film „Podzemni svet“ bavi se baš tom tematikom; kao i priličan broj horor ostvarenja, dobar je za večernje gledanje u društvu. Malo upozorenje: zvuk u ovom filmu je užasan. Ne mislimo zastrašujući, nego to da će vas od bioskopskog ozvučenja zaboleti glava; zato je verovatno bolja ideja da ga pogledate kod kuće, sa kasete (ili DVD-ja) – tako ćete moći da utišate zvuk na podnošljivu jačinu. Izbegavajte bilo kakav oblik piratske kopije; pored toga što su protivzakonite, imaćete još jedan problem – ceo film se dešava noću (uz to, ama baš sve vreme, u scenama koje se dešavaju napolju – pljušti kiša), pa sa piratske kopije nećete moći mnogo toga da vidite.

Za slučaj da ne znate o čemu se u filmu radi: već vekovima besni rat između vampira i vukodlaka. Vampirica Selena, jedan od najboljih lovaca na vukodlake, otkriva da se oni, izgleda, jako interesuju za jednog čoveka po imenu Majkl Korvin. Ona iznosi svoje sumnje trenutnom vođi vampira, Krejvenu, ali on ih odbija – zašto bi se vukodlaci interesovali za nekog čoveka, osim kao za hranu? Selena, uprkos zabrani, nastavlja svoje istraživanje i polako otkriva da se radi o prilično velikoj zaveri i izdajstvu. Ipak, do kraja ne znamo ko je stvarno dobar, a ko zao, da li su vukodlaci zaista bezumne ubice kao što većina vampira veruje, ili je nešto drugo tu u pitanju.

Priča filma je dobra i likovi su zanimljivi. Niko nije samo crn, niti samo beo – svi imaju i dobrih i loših osobina i nastavljate da ih otkrivate sve do kraja filma, tako da vam ni u jednom trenutku neće biti dosadno. Svako ima neku svoju priču i svoje viđenje stvari, pa nije uvek jednostavno reći ko je u pravu. Ukratko: film koji će vam držati pažnju od početka do kraja.

Nažalost, „Podzemni svet“ je snimljen sa prilično niskim budžetom. To se ne primećuje samo u lošem zvuku već i u jeftinim specijalnim efektima i slabo koordiniranim akcionim sekvencama. Daleko od toga da to čini ovaj film negledljivim; samo žalite što nije urađen bolje. Mali pokazatelj: čak i u „ludom“ zapadnom svetu, koji obožava skupe efekte, ovaj film je postigao izuzetnu popularnost, zato što je zanimljiv od početka do kraja. Komentar većine publike bio je da se nadaju, pošto je film tako popularan, da će biti snimljen nastavak (a otvoreni kraj filma to dopušta), samo sa većim budžetom.

Sve u svemu, ako tražite dobru zabavu za celo društvo, a volite horor filmove, iznajmljivanje „Podzemnog sveta“ je dobra ideja. Prijatno gledanje!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.