U trendu

Zaštititi se od krađe

Stopostotna zaštita od bilo čega ne postoji, pa tako ni neki garantovani metod da vas ne opljačkaju. Ipak, postoje neka pravila, manje-više zdravorazumska, koja vam mogu povećati bezbednost i smanjiti šansu da vas neko opljačka.
Najbolje je, naravno, ako možete da sprečite da vas neko pokrade. Statistike pokazuju da ljudi najčešće budu opljačkani na ulici ili u javnom prevozu, i to u kasnijim popodnevnim časovima pa tamo negde do ponoći. Očigledan logičan zaključak, ako želite da izbegnete da budete deo statistike u negativnom smislu, jeste da se popodne i noću ne krećete sami, ni ulicom ni u javnom prevozu. A čak i ako ste u grupi, dobra je ideja da se držite jasno osvetljenih ulica.
Šta je ono što najčešće bude ukradeno? Novčanici, mobilni telefoni i nakit. Opet, sledeći logiku, dobra je ideja da sve te stvari držite sakrivene. Da, to znači bez kuckanja porukica ili razgovaranja mobilnim dok idete ulicom ili ste u prevozu, novčanik držite na skrivenom mestu, a nakit neka vam bude neupadljiv, ako uopšte morate da ga nosite (možda da se ograničite na nošenje nakita onda kada ćete biti u većem društvu, i okruženi ljudima koje znate i kojima verujete). Znatno se ređe dešava da bude napadnut radi pljačke neko ko ne deluje kao da ima nešto vredno pljačkanja.
Nažalost, ne postoje garancije da vas ipak neko neće odžepariti ili vam oteti nešto. Ako vam se to desi, obavezno recite roditeljima, dobro bi bilo i policiji (najbolje je da se policiji obratite zajedno s roditeljima). Ukoliko su vam ukrali mobilni, što pre se obratite provajderu koji će blokirati broj. Ako ste ovlašćeni za korišćenje neke kartice i ona vam je ukradena, zajedno s roditeljima se obratite banci koja je izdala karticu kako onaj ko ju je ukrao ne bi mogao da je koristi. Ukradeni su vam ključevi od kuće? Smesta recite roditeljima da treba promeniti bravu, naročito ako vam je uz ključeve ukraden i neki dokument – ako lopov pokuša da vam opljačka stan, probaće što pre, dok još niste promenili bravu.
Ukoliko ste prilikom pljačke povređeni, obavezno idite kod lekara, a dobra je ideja i da dobijete potvrde o povredama, kako biste kasnije mogli da tužite onog ko vas je napao i dobijete odštetu.
Sve su ovo opšta mesta i uobičajeni postupci koje nalaže zdrav razum, ali se mnogi ovih pravila ne pridržavaju, što nekad ispadne na njihovu (priličnu) štetu, pa se nadamo da ovaj tekst može da posluži kao podsetnik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar