Zašto se ponašaju toliko nezrelo?

Pitanje iz naslova postavila je sebi mnogo koja devojka. Zašto se momci ponašaju toliko nezrelo, kao nemirna deca? Šta im to znači? Nije valjda da su oni, iako su vaših godina, toliko manje zreli od vas, ili se foliraju, ili o čemu se tu radi?
Postoji mišljenje da devojke brže sazrevaju od momaka, i možda je to generalno uzev tačno, ali je ipak individualno kojom će brzinom neko sazreti. Pored toga, nezrelo ponašanje momaka ne znači uvek da su zaista toliko nezreli kao što deluju – za takvo ponašanje postoje i drugi razlozi.
Jedan bitan razlog je taj da je nezrelo ponašanje (glupiranje, izmotavanje, dobacivanje) zabavno. Mogu oni da se ponašaju i znatno ozbiljnije kada to zaista žele, ali ponašati se ozbiljno nije zabavno, dok nezrelo i detinjasto ponašanje mogu da budu popriličan izvor smeha i zabave i za momka i za njegove prijatelje – a kad im to već toliko prija, zašto to ne bi radili?
Drugi bitan razlog je zaštita sebe. Naime, ako se on stalno neozbiljno ponaša, kao da mu ništa nije posebno bitno, onda drugi i ne znaju šta mu je bitno i kako bi mogli ozbiljno da ga povrede. I tada je moguće biti povređen, naravno, ali je drugima teže da primete gde ste ranjivi, plus, ako vi nastavite da se ponašate krajnje neozbiljno, čak i ako vas povrede, neće moći da budu sigurni da su vas zaista dotakli svojim postupkom, jer im vi to svojim ponašanjem ne pokazujete. Taj odbrambeni mehanizam može da bude prilično koristan za izbegavanje većih povreda; doduše, tako propustite i ono lepo što bi moglo da se desi da iskreno pokazujete šta osećate i šta mislite, ali nekada je jednostavno lakše sakriti se iza neodgovornog i nezrelog ponašanja (uz to, kad vas smatraju neodgovornim i nezrelim, zadaju vam manje posla, jer ne veruju da ćete ga obaviti, što znači da vam više vremena ostaje za zabavu).
Da li su oni zaista toliko nezreli kao što deluju? Neki jesu, ali mnogi nisu – samo im je takvo ponašanje praktičnije i zabavnije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.