U trendu

Zašto vičete na roditelje? (2)

Bezvezne situacije koje smo opisali u članku prethodnog dana možete izbeći ako se suzdržite od histeričnog vikanja. Svako nekad bude ljut, ali suzdržite se, nemojte vikati. Ako mislite da nećete moći da se suzdržite, bolje je da pobegnete u svoju sobu i roditeljima kažete da se odvratno osećate i da ćete razgovarati s njima kad se malo smirite. Ukoliko ste već vikali na njih, ili ih čak i vređali, izvinite im se, čak i ako mislite da ste u sukobu vi bili u pravu, jer u svakom slučaju ne treba da vičete niti da vređate. Ako vide da se izvinjavate i da priznajete da ste se nezrelo ponašali, shvatiće to kao dozu zrelosti, pa će vas i ozbiljnije uzimati i lakše vam praštati „ispade“.

Ono što još pomaže jeste da se poveravate roditeljima – to ne znači da im morate reći svaku svoju tajnu, ali ako im kažete da vam je, recimo, taj dan u školi bio težak i neprijatan, lakše će vas razumeti ako ste nervozni i manje će zahtevati od vas. U već navedenom primeru s pranjem sudova može se desiti da vaša majka, ako zna da vam je dan već bio loš i da samo želite da se zatvorite u svoju sobu i sačekate da se smirite, opere sudove umesto vas, pa da ih vi operete onda kad bude njen red, kad se osećate bolje.

Još nešto: vikanje i vređanje treba izbegavati, čak i kada mislite da ste s osobom koja će vas razumeti i koja vam neće zameriti. Takvim ponašanjem povređujete vama drage osobe. Vaši roditelji će možda i imati razumevanja, a svakako nije verovatno da bi vas odbacili zbog vikanja, ali ipak ćete ih povrediti. Kasnije u životu, ma koliko vas neko voleo, ako nastavite da ga povređujete histeričnim ponašanjem, ta osoba može da odluči da je to ipak previše za nju (bez obzira na vaša kasnija šmrcava „pa nisam tako stvarno mislio/mislila“ izvinjenja) i da vas ostavi.

Zato, molimo vas: naučite da se kontrolišete. Najbolje je da to naučite već u sopstvenoj kući da kasnije ne bi došlo do situacije da vas voljena osoba ostavi zbog vaših čestih izliva besa – i da bude potpuno u pravu što vas ostavlja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.