Zavisni od „porukica“

Mnogima je danas praktično nemoguće da zamisle život bez mobilnih telefona, bez te mogućnosti da sa svima stalno budu u kontaktu, a naročito bez konstantnog slanja i primanja SMS poruka. Problem je što to s porukama prerasta u zavisnost.
Ne verujete nam? Mislite da preterujemo? Nažalost, ne preterujemo – voleli bismo da nismo u pravu. Ukoliko neprestano šaljete SMS poruke, kao što danas i previše ljudi radi, stičete naviku, i to prilično brzo. A ta navika prerasta u zavisnost koja je po simptomima veoma slična ostalim oblicima zavisnosti (cigarete, alkohol, narkomanija).
Kako znati da li ste već zavisni? Zapitajte se sledeće. Da li svaki dan pošaljete i primite desetak ili i više SMS poruka? Osećate li se loše ako ste zbog nečega sprečeni da to učinite (recimo, mobilni je u servisu na opravci)? Da li se u takvim (ne)prilikama osećate uznemireno, i ta uznemirenost prođe tek kad ponovo dobijete svoje mobilno mezimče i ponovo ste u stanju da šaljete i primate poruke? Ako ste na dva od ova tri pitanja, ili samo na treće, odgovorili potvrdno, jeste zavisni, dopadalo vam se to ili ne.
Jedna od čestih iluzija koje zavisnici od bilo čega imaju jeste da mogu da prekinu kad god hoće – zato sebe i ne smatraju zavisnim. Da li isključujete mobilni da biste mirno spavali (kome ste potrebni, neka vas nađe kad ste budni)? Da li (često, ne mora uvek) ostavljate mobilni kod kuće onda kad idete u, recimo, prodavnicu? Ako na ova pitanja možete iskreno da odgovorite potvrdno, čestitamo – ne zavisite od mobilnih telefona.
Za zavisnost od SMS poruka smišljen je i stručan naziv – OKS (opsesivno kompulsivni SMS). Ovaj oblik zavisnosti postaje sve češći, a stručnjaci predviđaju da će se u doglednom roku pojaviti i institucije za lečenje od takve zavisnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.