U trendu

Zbog prijatelja stalno bežite s časova (1)

Većina nas je u stanju da u ime prijateljstva učini svakakve ludosti, a nekada ćemo uraditi i nešto što je na našu sopstvenu štetu. Recimo, stalno bežite s časova ne toliko jer to želite, koliko zato što vas prijatelji nagovore.
Solidan ste đak, imate neke planove za budućnost, u koje spadaju i fakultetska diploma i sticanje dobrog obrazovanja. Međutim, vašoj "ekipi" je na časovima dosadno, redovno beže – i svaki put i vas nagovore da pobegnete s njima. I to vam sve više pravi probleme. U školi ste popustili, roditelji se ljute na vas, znate i sami da su vam dobre ocene potrebne kako biste uspeli u onome što želite. A opet, vašim roditeljima se vaši prijatelji ne dopadaju, ne puštaju vas da se vidite s njima i praktično se s njima družite samo kad ste u školi, zato im i uspeva da vas svaki put nagovore da pobegnete iako to zapravo ne želite. Vaši problemi u kući i u školi rastu, i više ni sami ne znate šta ćete.
Ovakva situacija nije nimalo laka. Lako je reći: "Pa nemoj da bežiš sa časova", ali kad prijatelji počnu da nagovaraju, uopšte nije lako reći "ne". Naročito ne ako su vam ti ljudi stvarno dragi, a jedino tako što ćete zajedno s njima pobeći s časa možete da budete u njihovom društvu. Međutim, treba se setiti i drugih stvari koje su vam važne. Važan vam je uspeh u školi, važni su vam i vaši roditelji – a vaši prijatelji vas ometaju u sticanju dobrih ocena i kvare vam odnose s roditeljima. Bilo bi lako reći da vam nisu pravi prijatelji ako vam prave toliko problema, ali sasvim je moguće da oni ne žele ništa da vam pokvare, nego su ekipa koja beži s časova, i ako ćete da "visite" s njima, traže da i vi budete takvi.
Sutra pročitajte šta možete pokušati ako ste u ovakvoj situaciji. Ne očekujte odgovore koje je lako i bezbolno sprovesti – u ovakvoj situaciji ih nema – već samo predlog kako da donesete odluku koja je najbolja za vas same.

Napišite komentar