U trendu

Zbunjujuća osećanja (1)

Emocije su nešto što imate čitavog života, ali u pubertetu postaju krajnje nezgodne (ne uvek neprijatne, naravno), jer su tada em intenzivnije nego ikada ranije, em bude puno onih koje se razlikuju od onoga što ste ikada ranije osetili. Nije nimalo lako izboriti se s tim.
Neko je emotivne skokove koji se često dešavaju u pubertetu (neće se desiti baš svakom, ne toliko intenzivno, ali mnogima hoće) šaljivo nazvao "ambis" – "orkanski visovi", prema poznatim filmovima. I to je prilično tačan opis – a na to još možete dodati i raznolikost osećanja. Nikada još niste bili na takav način zaljubljeni u nekog, na primer. Ili se nikada ni od čega niste u toj meri uplašili. Niti se osećali u toj meri izblamirano. Niti ste osećali takvu fizičku privlačnost prema nekome (nekada se takva osećanja jave i prema osobi za koju znate da ne biste smeli to da osećate prema njoj, ili prema nekome za koga vam je potpuno uvrnuto da ga/je uopšte povežete s emocijama te vrste).
A tek o uvrnutim mislima nećemo… Verovatno vam se nekad desilo da čitate o simptomima neke bolesti, i odjednom vam se učini da osećate bar nekoliko od pobrojanih simptoma, iako ste zapravo sasvim zdravi. Ili, čujete da neko ima vaške, i odjednom i vas svrbi i počnete da se češete, iako ih sami nemate. Nešto slično se dešava i s gomilom drugih stvari za koje čujete, i to nekada krajnje morbidnih stvari – čujete o nečemu što smatrate odvratnim i bolesnim, i prosto ne možete a da se na trenutak ne zapitate kako bi izgledalo to uraditi, a ako imate veoma bujnu i živahnu maštu, odmah počnete i da zamišljate sebe da to radite – i već nakon nekoliko sekundi vas vaša sopstvena razmišljanja isprepadaju, i pomislite da mora da ste bolesni kad uopšte razmišljate o tome.
Niste bolesni i niste nenormalni. Samo polako postajete odrasla osoba, osećanja su vam u ovom periodu intenzivna, a istovremeno tragate za sopstvenim identitetom, pokušavate da precizno utvrdite ko ste i šta ste i kakvi ste, i u tom procesu vaš mozak ispituje najrazličitije ideje, tražeći nešto u šta biste se uklopili.
Sutra pročitajte šta da učinite kako biste ovaj sasvim normalan, ali ne uvek i prijatan proces, olakšali sebi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.