U trendu

Život je lepši i bogatiji uz knjige

Sajam knjiga prava je prilika da dečju biblioteku obogatite novim naslovima. Kažu da tinejdžeri nikad manje nisu čitali jer odrastaju u atmosferi pametnih telefona, tableta, računara, pa ih je teško privoleti da uzmu knjigu u ruke. Istraživanja potvrđuju da se u odnosu na period od pre tri decenije broj školaraca koji čitaju smanjio tri puta. Situacija je posebno zabrinjavajuća među starijom decom, pa tako svaki drugi devetoogodišnjak čita svakog dana, što radi tek svaki peti 17-godišnjak.

Mada mnogi tvrde da se ljubav prema čitanju razvija od najranijih dana, probajte da vašeg tinejdžera nagovorite da pametni telefon zameni knjigom, bar na neko vreme. Jer, ta navika će mu biti veoma korisna kasnije u životu. Stručnjaci ističu da je čitanje važno jer se tako razvijaju mašta, empatija, razumevanje za druge, tolerancija, emocionalna inteligencija, kritičko razmišljanje, rečnik.

Zato pratite želje tinejdžera, nemojte mu nametati da čita knjige koje vi mislite da su važne, već mu dozvolite da sam bira. Tinejdžeri su i inače skloni buntu, pa ako im vi budete određivali šta treba da čitaju, neće pristati. Ali, ako im pružite slobodu izbora i samo malo ih usmerite, velika je verovatnoća da će u moru naslova pronaći nešto za sebe, prenose Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar