Život s nadimkom

Sigurno su prve neprijatnosti u socijalnom okruženju koje je svako od nas iskusio (bez obzira na to da li je bio predmet podsmeha ili se koristio time) bili – nadimci. Mnogo pre polaska u školu (a u školi posebno) klinci nazivaju jedni druge raznim imenima: cvikeraš, pametnjaković, gubitnik, šonja, čep, štreber…

U srednjoj školi ta taktika je i dalje u upotrebi. Ponekad se originalne srednjoškolske etikete toliko stope sa osobom da ostaju tokom celog školovanja, pa i kasnije – do kraja života. Kako godine odmiču, nadimci mogu biti sve zlobniji. U većini slučajeva oni sadrže nešto istine o datoj osobi, zbog čega se još teže podnose.

Jedini način na koji se možete nositi sa nadimcima jeste to da izdržite verbalne udarce i odbijete ih od sebe što elegantnije. Reakcija je ono što očekuju svi koji pokušavaju da vam prilepe nadimak. Ne pružajte im nikakvu reakciju ili reagujte na način suprotan od onog što očekuju; najverovatnije će im dosaditi da vas gnjave, pa će nastaviti svojim putem.

Sa druge strane, etikete su mnogo komplikovanije. Za razliku od nadimaka koji vas mogu pratiti u nekom momentu života, etikete će vas pratiti kroz vreme i prostor. One su zapravo nadimak koji je evoluirao – ime kojim su vas prozvali drugi ostaje sa vama i onda kada se ne izgovori naglas. Neprijatne su, jer u većini slučajeva osoba ne vidi sebe u opisu koji joj dodeljuju drugi. Kako da se izborite sa njima? Jednostavno – pobedite etiketu.

Etiketa je nešto što vam daju drugi, a ako je ne prihvatite, nikada neće biti zaista vaša. Postoje dva načina da pobedite ovu vrstu društvene torture:

Razradite sopstvenu etiketu: jednostavno, redefinišite njeno značenje. Razmislite, recimo, o rečima zloća ili kučka – ovi izrazi korišćeni su da bi uvredili neku ženu, dok danas mnoge devojke s ponosom same sebe tako nazivaju. Razmislite o nazivu „štreber“ – on je bio uvreda rezervisana za najpametnijeg u razredu, ali je uspeh Bila Gejtsa i sličnih ordinarnih „štrebera“ promenio njegovo značenje. Kakva god da je uvreda koju vam upućuju, pronađite pozitivno značenje i preokrenite situaciju tako da drugi pomisle upravo na to značenje kad god vas neko tako nazove.

Pobijte etiketu. Ponašajte se kao da vam nije stalo do toga: kad god neko zaurla nadimak u vašem pravcu ili se postavi prema vama na neželjen način – ignorišite ga. Ne dozvolite da ikada vide kako plačete! Neka vas nadimak ne uništi, ignorišite ga najbolje što možete i živite onako kako želite. Ne gubite vreme nervirajući se zbog toga što ste meta ovakvih napada. Umesto toga, potrudite se da pokažete drugu stranu svoje ličnosti. Izmislite svoj nadimak i držite se njega. Neka svima bude jasno da je etiketa zastarela stvar, nešto iz prošlosti. Družite se, izlazite, ali ne dozvolite da vas „skeniraju“ tražeći istinu u etiketi. Ustanovite zašto vam je baš taj nadimak udeljen i ne ponašajte se na način koji će vam etiketu zalepiti za vek vekova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.