Znanjem protiv droga (1)

Tužna je istina da je broj onih koji u našem društvu uživaju neke od droga prilično veliki; još više poražavajuća jeste činjenica da mladi počinju sa uzimanjem droga već u osnovnoj školi. O drogama se puno priča, mladi su veoma dobro obavešteni, ali to nije razlog da još jednom ne obnovimo gradivo i upoznamo se sa posledicama uzimanja droge. Danas ćemo pričati o drogama koje su najrasprosranjenije i sa kojima se počinje. Dakle, govorićemo o marihuani, LSD-u i lepku kao vidu droge.

Marihuana je definitivno najrasprostranjenija droga i na našim prostorima. Ova droga, iako je neki nazivaju „lakom“, opasna je kao i sve druge vrste droga. Dobija se iz meksičke ili indijske konoplje i najčešće se koristi u vidu cigarete (džoint). Isto tako, može se koristiti i kao dodatak nekom jelu, a od nje se može praviti i čaj. Efekti koji se postižu na svaki od pomenutih načina posve su istovetni. Do delovanja droge dolazi neposredno nakon uzimanja – korisnik je dezorijentisan, napet, zaboravlja usred rečenice o čemu priča, često dobija napade smeha, straha ili paranoje; oči su mu zakrvavljene, usta suva, rad srca ubrzan a apetit povećan.

Posledice uživanja marihuane jesu brojne. Pre svega, marihuana izaziva oštećenje mozga. Zatim dolazi i do oštećenja nervnog sistema, poremećaja rada srca, povećanja krvnog pritiska, širenja disajnih puteva, poremećaja reproduktivnih organa… Na kraju, da dodamo i to da marihuana vrlo lako može dovesti i do raka, dok dugotrajna upotreba ove droge prouzrokuje i teške duševne bolesti.

LSD se takođe smatra „početničkom“ drogom. To je sintetska droga koja se prodaje u vidu listića. Za LSD karakteristično je to da su spoljašnje manifestacije daleko slabije od unutrašnjeg haluciogenog doživljaja, tako da se kod korisnika LSD-a tek prema nekom pokretu može naslutiti sadržaj halucinacija. Kratkotrajan efekat uživanja ove droge najčešće je napad panike praćen vidljivo raširenim zenicama. Dugotrajno uzimanje izaziva mišićnu slabost, pojačane reflekse i ludilo sa halucinacijama koje dugo traje.

Lepak takođe predstavlja vrstu droge, ukoliko se unosi direktnim udisanjem rastvorljivih supstanci – tada on deluje direktno na mozak. Korisnici su razdražljivi i vrlo agresivni. Mada je to „samo“ lepak, posledice dugotrajnog korišćenja jesu oštećenja jetre i bubrega. Ono što je najbitnije od svega jeste činjenica da smrt može nastupiti sa prvim udahom, kao posledica zaustavljanja disanja.

To bi bilo to za sada, priču nastavljamo sledećeg puta, kada ćemo govoriti o heroinu, kokainu i ekstaziju. To su svakako teže droge od onih o kojima smo ovoga puta govorili, ali zapamtite – sve droge su teške droge!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.