Žurka iz inata

Ljuti ste na roditelje, veoma ste ljuti na njih. Nešto vam nisu dopustili ili su nešto učinili, nešto bitno i vama, a da vas nisu čak ni pitali za mišljenje. Niste baš počeli da vrištite na njih zbog toga, ali čini vam se da se ukazala prilika da se osvetite svojim roditeljima. Oni putuju i ostaćete sami u stanu – prava prilika da napravite ludu žurku! Posle dobre žurke osećaćete se manje frustrirano, plus ćete i vi učiniti nešto što se i njih tiče (stan je ipak njihov, makar tog vikenda i bili negde drugde) a da ih ne pitate za mišljenje. Zvuči kao super plan, zar ne?

Ne baš. Da ne bude zabune, nema ničeg lošeg u ideji da se lepo provedete s prijateljima, samo što lude žurke koje se prave kad su roditelji van grada retko kad ispadnu „prijatno veče s prijateljima“. Mnogo češće na takvim žurkama nastane ne baš mala šteta – nekad je i renoviranje stana neophodno. Kako to?

Kad iz inata pravite žurku, sebi zacrtate da to mora da bude nešto što će se pamtiti, a to znači – što je moguće više ljudi. Tada se redovno desi da vam u stan ili kuću dođe priličan broj ljudi koje uopšte ne poznajete, niti oni znaju vas – samo su saznali da će biti velika žurka, pa su došli. Neki od njih će biti sasvim u redu, ali vrlo je verovatno da će biti i onih koji su tu samo zato da bi pravili gluposti.

Tako se zateknete bespomoćni u sopstvenom stanu, dok vaši gosti divljaju. Piće se prosipa, posuđe lomi, cigarete gasi ko gde stigne, nešto bude ukradeno, nameštaj oštećen… Vaši prijatelji (oni pravi) pokušaju da vam pomognu, ali ovih drugih je znatno više. Šteta je sve veća.

Jutro posle žurke: uz pomoć prijatelja pokušavate da sredite stan. Posle ovakve žurke iz inata, sređivanje stana tako da roditelji ništa ne primete gotovo redovno bude nemoguće. Mislite da preterujemo? Jeste, desi se nekada da ovakve žurke prođu bez većih incidenata – ali to je retkost. Uglavnom vam presednu i pitate se šta vam je to trebalo. Onda stignu roditelji. Joj.

Poenta? Ma koliko bili ljuti na roditelje, ma koliko bili uvereni da je vaša ljutnja sasvim opravdana, ne činite ništa samo iz inata i iz osvete, naročito ne nešto krupno kao što je pravljenje žurke na koju ćete pozvati sto ili više ljudi. Sukob je, naravno, najbolje razrešiti na civilizovan način – ali i ako vam to ne uspe ili jednostavno nemate strpljenja za to, koliko smisla ima rizikovati demoliranje stana u kome i vi živite?

Žurke su super. Druženje s prijateljima je super. Potrudite se da to ne pokvarite inatom – inat i osveta jedino mogu da pokvare stvari, od njih se nikada nećete zaista osećati bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.