U trendu

Žurka provedena u ćošku

Stidljivost, mada nekima čak deluje slatko, može vas dovesti u različite nezgodne i neprijatne situacije. Jedna od njih je i da vam svaka žurka predstavlja mučenje. Srećom, ni stidljivost nije nemoguće savladati – a onda konačno možete početi da uživate u onome u čemu uživaju vaši vršnjaci.
Problem sa stidljivošću je to što će malo ko, dok vas stvarno dobro ne upozna (a kako da vas upozna kad se stalno povlačite iz društva?), shvatiti da se radi o stidljivosti – ukoliko se stalno izdvajate, opšta ideja o vama biće da ste uobraženi i da ih sve gledate s visine, kao da vas nisu dostojni. A onda stigne poziv na žurku, jednu od onih na koje sve zovu pa automatski pozovu i vas – i vi se pojavite na žurci, čak ste i dali sve od sebe da se lepo sredite za žurku, ali vas stidljivost zgrabi za gušu i to veče provedete u nekom ćošku, krijući se od svih. Tako bude sa svakom žurkom, pa se pitate u čemu to sav taj narod uživa kad je cela ta stvar za vas najobičnije mučenje.
Ma koliko to nekim stidljivim osobama bilo teško da poveruju, žurke nisu zamišljene kao mučenje, već kao povod za druženje i uživanje u druženju. Ali, vi se ne usuđujete nikome da priđete, ne znate ni o čemu biste pričali, kako onda da se družite? Evo kako.
Za probijanje leda najbolje je čavrljanje, a da biste mogli veselo da čavrljate o nečemu, treba vam tema. Zato bi bilo dobro da razmislite o sebi i svojim sklonostima – šta vas zanima, koji su vam hobiji, koji su vam sportovi interesantni, muzika, filmovi, knjige… Sve su to teme o kojima se može neobavezno ćaskati (ukoliko vam je san da se bavite genetskim inženjeringom i o tome već znate više od profesorke biologije, probajte ipak da razmišljate u pravcu filmova, muzike i sportova, jer je verovatnije da ćete naći ljude koje to zanima).
Na sledećoj žurci zabranite sebi da se zavučete u ćošak. Umesto toga, stanite pored druga ili drugarice i slušajte o čemu priča ta grupica. Ne morate smesta da se ubacujete u razgovor, samo slušajte. Ako je razgovor o nečemu o čemu ne znate mnogo, pažljivo slušajte i povremeno klimajte (čak i ako vas tema ne zanima preterano).
A onda dolazi vreme da se i vi uključite u razgovor, u trenutku kada se priča o nečemu o čemu i vi znate i o čemu biste mogli da kažete ponešto. Najlakše i najefikasnije je početi komplimentom – tome niko ne može da odoli. Posle toga, kad automatski zbog komplimenta budete svima simpatični, iznesite svoje mišljenje o temi o kojoj se pričalo. Videćete, tada razgovor kreće sam od sebe, uvučeni ste u njega – i, dok razgovor traje, zaboravićete na to da ste se stideli da priđete bilo kome, a kamoli da nešto i kažete. Sledećeg puta će već biti lakše, pa onda još lakše… Ne garantujemo vam da ćete postati zvezda svake žurke, ali ćete ipak moći da uživate na njima.
Samo hrabro! Držimo vam palčeve!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.