U trendu

Da lakše preživite zimu: 5 trikova kako da uštedite i više od 20 odsto struje

Sve je izglednije da će zima pred nama biti veoma teška po pitanju snabdevanja električnom energijom, te sa svih strana stižu preporuke za štednju. Dodatna poskupljenja samo su još jedan razlog zašto moramo što više da vodimo računa o smanjenju potrošnje električne energije kako bi dodatno uštedeli.

U nastavku pročitajte pet jednostavnih trikova za uštedu električne energije.

Gasite televizor

Gasite svetla i TV kada izađete iz prostorije, a tokom noći i internet.

Grejalica

Grejalice za dogrevanje palite samo kada su vam neophodne. Ukoliko je prohladno, obucite džemper ili se pokrijte ćebetom.

Mašine za pranje veša i sudova palite noću

Stručnjaci savetuju da vodu u bojleru zagrevate samo noću, kada je na snazi jeftina tarifa, jer će u tom slučaju mesečni račun biti oko 400 dinara, a u suprotnom tri puta veći. Ukoliko u domaćinstvu žive do tri člana porodice, bojler ne uključujte na maksimum.

Veš i sudo mašine uključujte iza ponoći, što je vrlo jednostavno jer se mnoge mogu programirati. Značajna ušteda je i ukoliko veš perete na nižoj temperaturi.

Led svetla i frižideru

Preporuka stručnjaka je da obične sijalice zamenite onim LED. Uštedećete i ako dobro zatvorite vrata frižidera, da dihtung gume dobro pripajaju, te ako redovno čistite naslage leda iz zamrzivača.

Kuvajte pametno

Šerpu prekrivajte poklopcem dok kuvate, a zagrejanu rernu iskoristite da na njoj spremite dva-tri jela, za nekoliko dana. I ringlu takođe gasite nešto pre kraja kuvanja, jer je ona do tada sačuvala dovoljno toplote da uspešno završite posao.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар