U trendu

Držimo ga na krevetu i na jastuku, prljaviji je od WC šolje – a nije mobilni

O ovom predmetu većina nas i ne razmišlja. Koristimo ga spontano, automatski, a isto tako ga mahinalno odložimo na prvo mesto koje ugledamo. Novo istraživanje će možda promeniti pristup koji imamo prema daljinskim upravljačima, navodi Mirror.

Studija koju je naručio Sofa-Carpet-Specialist pokazala je da je daljinski upravljač verovatno i do 20 puta prljaviji od WC šolje. U istraživanju su razni predmeti u kućanstvu testirani na prisutnost bakterija i plesni.

Među ispitivanim predmetima našli su se i daljinski upravljač, poklopac za smeće, tepisi i WC šolja. Analiza je potvrdila da je daljinski upravljač ubedljivo najprljaviji kućni predmet. Broj bakterija i plesni dostigao je iznos od 290 po kvadratnom centimetru.

Poređenja radi, WC šolja bila je dom prosečno 12,4 kolonija po kvadratnom centimetru i sadržala je samo „laganije“ oblike plesni.

„Rezultati našeg istraživanja su šokantni, posebno kada su u pitanju daljinski upravljači i njihova osobina da „ugoste“ ekstremne količine bakterija i plesni“, kaže Dejl Gilespi, šef nabavke Sofa-Carpet-Specialista, prenosi Index.hr.

„Daljinski upravljač često se zanemaruje pri čišćenju,  ali sada je dokazano da je najprljaviji predmet u kući. Šokantno je videti koliko su daljinski upravljači zaista prljavi, pogotovo ako se uzme u obzir da je ovo predmet s kojim većina ljudi i dece svakodnevno dolazi u kontakt. Od sada, svako bi trebalo da se potruditi da se i ovaj predmet redovno čisti“, jasan je Galespi.

Studija je provedena nakon što su istraživači otkrili da ručni satovi mogu biti i do osam puta prljaviji od WC šolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.