U trendu

Nije WC šolja najprljavija: Na ovim mestima ima više bakterija, ko bi rekao

Održavanje higijene prostora je naporan i zahtevan posao. Dodajte na to činjenicu da većina ljudi svakodnevno radi i biće više nego jasno zašto to ponekad zbrzamo i neke delove stana preskačemo ili zaboravljamo. Međutim, postoji nekoliko predmeta koje bi trebalo da čistimo i dezinfikujemo gotovo svakodnevno, jer se na njima nalazi veoma veliki broj bakterija.

Ovo je lista najproblematičnijih mesta:

Svakog dana upotrebljavamo mobilni. Držimo ga u ruci i prislanjamo na lice. Poruke kuckamo neopranih ruku i ne razmišljamo o bakterijama koje se tako gomilaju i raznose.

Isto važi i za kompjuter, naročito za tastaturu i miša. Neka istraživanja pokazuju da je tastatura prljavija od WC šolje pa bi trebalo redovno da je brišete, piše aura.ba.

Često se “igramo” daljinskim upravljačem. Uzimamo ga čim uđemo u kuću, a da nismo oprali ruke, klikćemo po njemu dok jedemo. Nažalost, retko kada se setimo da ga očistimo krpicom natopljenom alkoholom.

Prekidači i kvake su takođe rasadnici bakterija. Koliko puta dnevno hvatamo kvaku na vratima ili palimo i gasimo svetlo? Tome dodajte broj puta koji to isto učine svi vaši ukućani.

Torba je posebna priča. U njoj nosimo sve što nam je potrebno. Neprekidno nešto stavljamo u nju ili vadimo iz nje. Žene naročito moraju voditi računa o šminki, labelu, ogledalcu i sl. Kožnu torbu bi trebalo brisati vlažnim antibakterijskim maramicama, a platnenu bi trebalo oprati u veš mašini.

Kad smo već kod veš mašine, mnoge bakterije ne preživljavaju jedino na visokim temperaturama, dok se na svakoj nižoj od 90 samo razmnožavaju. Svako novo pranje je zbog toga prijetnja da će se nagomilati, zbog čega bi jednom mjesečno trebalo dezinfikovati veš mašinu ubacivanjem dve čaše alkoholnog sirćeta u bubanj i podešavanjem programa za pranje na najvišu temperaturu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar